Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!Granola z jogurtem i owocami
Składniki „suche”:
400 g płatków owsianych pełnoziarnistych
50 g złotego siemienia lnianego
100 g otrębów owsianych
50 g ziarna słonecznika
100 g posiekanych migdałów
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g orzechów pekan (można zastąpić innymi, np. orzechami nerkowca lub laskowymi)
Składniki „mokre“:
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka płynnego miodu
100 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
20 g brązowego cukru Muscovado
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
jogurt
owoce (co popadnie: kiwi, pomarańcze, ananas, banan itd. Chętnie również suszone owoce, takie jak żurawina, morele, jeżeli ktoś lubi mogą być suszone śliwki)
świeża bazylia, parę listków
Sposób wykonania:
Składniki „suche“ umieścić w misce i dobrze wymieszać. Składniki „mokre” umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Pogotować chwilę i ciepłym, lekko zredukowanym płynem zalać składniki suche. Dobrze wymieszać, do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki. Tak przygotowaną mieszankę podzielić na pół i wysypać na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia posmarowanym lekko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C z termo obiegiem na ok. 15 – 20 minut. Granola powinna nabrać ładnego, bursztynowego koloru.
Blachy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z pieca Granola będzie jeszcze miękka, lecz kiedy się ostudzi, będzie idealnie chrupiąca. Schłodzoną Granolę połamać rękami.Przechowywać w szczelnych pojemnikach.
Podawać na śniadanie z jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. Można dodatkowo polać miodem.
Quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem
Składniki dla 4 osób
2 filiżanki quinoa
4 filiżanki wywaru z warzyw (można oczywiście zastąpić wodą lub jakimkolwiek innym wywarem)
2 łyżki suszonej żurawiny
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili, posiekana
6 garści młodego szpinaku
ok. 16 pomidorków koktajlowych
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
garść zrumienionych płatków migdałów (na patelni bez tłuszczu)
Dodatkowo:
4 filety z łososia
oliwa z pierwszego tłoczenia
sok z cytryny
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
czerwony pieprz, lekko nadgnieciony w moździerzu
Sposób wykonania
Ziarna quinoa umyć pod bieżącą wodą na sitku. Umieścić w garnku i zalać wywarem (jeżeli wodą, to naturalnie osoloną), doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować (ma tylko lekko bulgotać) przez ok. 13 minut. Na ok. 1 minutę przed końcem gotowania dodać żurawinę. Chili posiekać, czosnek pokroić w bardzo cienkie płatki. Szpinak umyć, osuszyć, usunąć łodyżki. Pomidorki pokroić w ćwiartki.Na patelnię wlać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć. Patelnię zestawić z ognia, dodać szpinak i komosę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidorki i zrumienione płatki migdałów. Filety z łososia umyć, dokładnie osuszyć i krótko obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Doprawić solą morską, pieprzem i skropić cytryną.
Krem czekoladowy z awokado i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
2 świeże jaja ekologiczne
1 dojrzałe awokado
1 garść świeżego młodego szpinaku
2 -3 garści mrożonych malin
150 ml mleka kokosowego dobrej jakości
2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
starta skórka z ½ limonki (ewentualnie odrobina soku do smaku)
3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy lub klonowego
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku i dokładnie zblendować. Dosmakować miodem i sokiem z limonki.
Ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą
Składniki:
500 g mrożonych truskawek
300 g jogurtu greckiego lub 300 g śmietany piątnicy do deserów 36%
ok. 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
miód płynny o delikatnym smaku (np. akacjowy)
czarny, świeżo zmielony pieprz (ok. ½ - 1 łyżeczki, grubo zmielony)
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao), dobrej jakości!
Sposób wykonania
Truskawki wyjąć z zamrażarki i pozostawić na ok. 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Czekoladę posiekać. Truskawki i jogurt umieścić w wysokim pojemniku lub maszynie kuchennej, dodać 2 – 3 łyżki miodu i sok, zmiksować dokładnie blenderem. Dodać czekoladę i świeżo zmielony czarny pieprz, wymieszać. Przyprawić do smaku miodem. Jeżeli masa lodowa zrobiła się w trakcie przygotowania zbyt płynna, wstawić na parę minut do zamrażarki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"