Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?

Zdobienie pierników to prawdziwa przyjemność, pod warunkiem, że posiada się wszystkie potrzebne do tego produkty. Aby móc zrealizować swoje pomysły na ozdobienie pierników, należy zaopatrzyć się w lukier, glazurę czekoladową i ozdoby do pierników.

Lukrowanie pierników najlepiej wykonać lukrem królewskim, który szybko zasycha i nie powoduje sklejania się ciasteczek. Jeśli chodzi o dekoracje pierniczków, to można je kupić lub wykonać samodzielnie.

Zobacz też: Prezent dla kota – kryteria wyboru i przykładowe pomysły >>>

Co jest potrzebne do ozdobienia pierników świątecznych?

Pierniki to bez wątpienia najpopularniejsze świąteczne ciasteczka. W grudniu ich zapach unosi się niemal wszędzie. Ozdabianie pierniczków w wielu domach jest prawdziwą tradycją. Najwięcej zabawy przy tym zajęciu mają najmłodsi członkowie rodziny, co nie oznacza, że starszym nie sprawia to przyjemności. Zdobienie pierników świątecznych u każdego uwalnia pokłady kreatywności. Udekorowane ciasteczka stanowią idealną ozdobę na choinkę.

Zobacz też: Święta w górach – okazja na wypoczynek w gronie najbliższych! >>>

Strojenie pierników będzie możliwe, o ile zaopatrzymy w białko, cukier puder i sok z cytryny. Składniki te są potrzebne do przygotowania lukru, który sprawia, że dekorowanie ciastek staje się dziecinnie proste.

Dekoracje można przymocować do pierniczków również za pomocą czekolady. Do tego celu używa się gotowej czekolady ze sklepu, którą przed nałożeniem na ciastko należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do malowania pierników można też wykorzystać własnoręcznie przygotowaną glazurę czekoladową.

Lukrowanie pierniczków

Dekoracja pierniczków świątecznych będzie wyglądała idealnie, jeśli zostanie przygotowana z lukru królewskiego (ang. royal icing). Działa on niczym klej, to dzięki niemu ozdoby do pierniczków pozostają na swoim miejscu. Jego atutem jest również to, że bardzo szybko zasycha, dzięki czemu ciastka nie sklejają się podczas przechowywania. Nie jest to jednak jedyna zaleta lukru. W związku z tym, że jest on biały, można go zabarwić niemal na każdy kolor. Jest to możliwe dzięki barwnikom spożywczym.

Zobacz też: Święta dla samotnych – w jaki sposób i gdzie można je spędzić? >>>

Składniki na lukier:

  • 500 g cukru pudru,
    • ½ łyżeczki soku z cytryny,
      • białko z 3 jajek.

        Przygotowanie:

        1. Białko ubij za pomocą miksera, jednak nie na sztywną pianę, powinno być jedynie lekko splecione.

        2. Cukier puder przesiej przez sito do miski, a następnie razem z sokiem z cytryny dodaj do białka. Nie ubijaj lukru, ale ucieraj go przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery K. Ucieranie powinno trwać ok. 15 minut.

        3. Gotowy lukier powinien być gładki, gęsty jak gęsta śmietana, nie może mieć grudek. Do zbyt rzadkiego lukru dodaj odrobinę cukru pudru, a do zbyt gęstego ¼ nakrętki wody.

        Gotowy lukier rozdziel do mniejszych miseczek na tyle porcji, ile masz barwników spożywczych. Jeśli zapomniałeś ich kupić, możesz użyć naturalnych barwników. Kolorowe dekoracje pierników można przygotować, dodając do lukru szafran (barwi na żółto), sok z buraków (barwi na różowo), kakao (barwi na brązowo) czy purée jagodowe (barwi na fioletowo).

        Przystępując do dekorowania ciastek, pamiętaj, aby zacząć od nakładania lukru na brzegi pierniczka. Kontur, czyli obrys kształtu, zrób gęstym lukrem, po czym odstaw ciastko i poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie. Do wypełnienia konturu użyj rzadszego lukru. Do jego nałożenia można wykorzystać zwykłą łyżeczkę lub rękaw cukierniczy z tylką z dużym otworem. Dopóki lukier jest miękki, widoczne na nim nierówności można wygładzić szpatułką cukierniczą. Na tym etapie możesz zrealizować swoje pomysły na zdobienie pierników . Nie czekaj jednak zbyt długo, ponieważ do zastygniętego lukru nie przykleją się żadne ozdoby.

        Zdobienie pierniczków czekoladą

        Jak już wspomniano, do dekorowania pierniczków można użyć również czekolady. Służy ona do wykonania na zastygniętym białym lukrze brązowych kropeczek i różnych wzorów (np. płatków śniegu). Czekoladą można także pokryć całe ciastko. Ten sposób ozdabiania korzennych słodkości nie jest tak popularny jak lukrowanie, ale pierniczki oblane czekoladą są równie smaczne.

        Składniki na glazurę czekoladową:

        • 1½ łyżki kakao,
          • 50 g masła,
            • 50 g cukru pudru,
              • 2–3 łyżki tłustego mleka.

                Przygotowanie:

                1. W małym garnku rozpuść masło, po czym dodaj mleko i wymieszaj.

                2. Wsyp kakao oraz cukier puder i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.

                3. Pierniczki pokrywaj jeszcze ciepłą glazurą.

                Ozdoby do pierniczków

                Do ozdabiania pierniczków po nałożeniu na nie lukru można użyć jadalnych kulek. Robi się je z zastygniętego kolorowego lukru zamoczonego w barwniku. W roli ozdoby sprawdza się również lukier plastyczny, z którego można wycinać dowolne kształty. Dużą popularnością wśród miłośników bogato zdobionych pierników cieszy się jadalny brokat. Tworzy się go z upieczonego cukru z dodatkiem barwników. Korzenne ciasteczka dekoruje się również wiórkami kokosowymi, których kolor można zmienić barwnikami spożywczymi.

                Autor: Adrian Adamczyk

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości