Materiał promocyjny

Owsianka à la tiramisu. Pyszne połączenie zboża i owoców od Ani Starmach

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje Ania Starmach w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pyszne dania, w których połączyła produkty zbożowe z sezonowymi owocami i warzywami: penne ze szparagami i pistacjami, kaszę jęczmienną zapiekaną w pomidorach, naleśniki pełnoziarniste, wiosenną sałatkę i owsiankę a la tiramisu.

Penne ze szparagami i pistacjami

Składniki:

400 g makaronu penne

pęczek zielonych szparagów

100 g groszku cukrowego

200 g świeżego szpinaku

50 g pistacji

100 g ricotty

20 g świeżego parmezanu

garść rukoli

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy ok. 8 min. w lekko osolonej wodzie, kroimy w mniejsze kawałki. Szpinak przysmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Pistacje obieramy i kruszymy w moździerzu. Groszek cukrowy gotujemy al dente. Makaron mieszamy z warzywami, podajemy z ricottą, parmezanem.

Kasza jęczmienna zapiekana w pomidorach

Składniki:

4 duże pomidory malinowe

300 g kaszy jęczmiennej grubej

20 g płatków parmezanu

Domowe pesto:

pęczek bazylii

garść orzeszków piniowych

2 łyżki tartego parmezanu

sok z cytryny

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotowujemy domowe pesto za pomocą blendera. Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie, mieszamy z pesto. Pomidory wydrążamy, napełniamy kaszą, posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. C.

Naleśniki pełnoziarniste

Składniki:

500 ml mleka

200 g mąki pełnoziarnistej

2 jajka

szczypta soli

Przygotowanie:

Składniki mieszamy za pomocą miksera, smażymy na klarowanym maśle, podajemy z sałatką.

Wiosenna sałatka

Składniki:

pęczek rzodkiewki

2 pęczki szczypiorku

4 jajka na twardo

4 ogórki

1/2 sałaty masłowej

pietruszka

koperek

100 ml gęstego jogurtu

sok z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Rzodkiewkę, szczypiorek, sałatę, zioła, ogórki, jajka drobno kroimy. Mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Chałkę kroimy, maczamy w jajkach wymieszanych z mlekiem. Smażymy na maśle przez kilka minut. Na ciepłych tostach układamy sałatkę. Doprawiamy do smaku.

Owsianka a la tiramisu

Składniki:

200 g płatków owsianych

200 ml mleka

1 łyżka cukru

szczypta cynamonu

+

200 g mascarpone

3 żółtka

3 jajka

3 łyżki cukru

300 g truskawek

świeża mięta

świeża melisa

cukier waniliowy

sok z cytryny

Przygotowanie:

Płatki owsiane gotujemy w mleku z dodatkiem cukru i cynamonu. Mascarpone mieszamy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i ubitymi białkami. Truskawki kroimy, mieszamy z sokiem z cytryny, miętą i melisą. W szklankach układamy naprzemiennie płatki owsiane, krem waniliowy i truskawki. Podajemy mocno schłodzone.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości