Owsiane smakołyki od Ani Starmach. Przepisy na batoniki, ciasteczka i owoce pod kruszonką

Ciasteczka owsiane, owsiane batoniki, malinową owsiankę oraz jabłka i gruszki pod owsianą kruszonką - to wszystko Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy na te zdrowe smakołyki znajdziecie poniżej, na naszej stronie. Pamiętajcie, że owies to samo zdrowie, bo zawiera dużo błonnika, związki mineralne, białko, tłuszcze i łatwostrawną skorobię. Owsianka naprawdę może być bardzo smaczna - zapewnia Anna Starmach.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Jabłka i gruszki pod owsianą kruszonką

Składniki:

4 jabłka

4 gruszki

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka masła

1 łyżka brązowego cukru

garść suszonej żurawiny

Kruszonka:

100 g mąki

100 g masła

50 g brązowego cukru

50 g płatków owsianych

50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, schowaj do lodówki. Jabłka i gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzuć cukier, a gdy ten się rozpuści dodaj masło, wymieszaj i dodaj pokrojone owoce, duś na małym ogniu około 5 minut. Następnie przełóż zawartość patelni do małych żaroodpornych foremek. Jabłka i gruszki posyp żurawiną i pokryj kruszonką. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni.

Batoniki owsiane

Skladniki:

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki miodu

0,5 szklanki suszonej żurawiny

0,5 szklanki pestek dyni

0,5 szklanki pestek słonecznika

0,5 szklanki rodzynków

50 g cukru

50 g masła

Przygotowanie:

Bakalie posiekaj. Płatki podpraż na gorącej patelni. Masło, miód i cukier zagotuj w rondelku. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, masę wyrównaj, obciąż czymś ciężkim np. deską do krojenia i wstaw do lodówki na min godzinę. Po tym czasie pokrój owsiane ciasto na kształtne batoniki.

Shake bananowy z płatkami

Składniki:

2 banany

500 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki płatków owsianych

2 łyżki miodu

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżka podprażonych wiórków kokosa

garść suszonych moreli

Przygotowanie:

Banany i morele pokrój. Wszystkie składniki wsyp do misy blendera i miksuj przez około 2 minuty.

Idealna owsianka malinowa

Składniki:

500 ml mleka

1,5 szklanki płatków owsianych

laska wanilii

3 łyżki miodu

1 łyżka cukru

250 g malin

świeża mięta

garść orzechów nerkowca

garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Mleko przelej do garnka dodaj rozkrojoną laskę wanilii i cukier, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez około 15-20 minut, pod koniec gotowanie dodaj połowę malin, podprażone płatki migdałowe i posiekane orzechy nerkowca. Podawaj z pozostałymi malinami i miętą oraz miodem.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

100 g mąki

100 g płatków owsianych

100 g brązowego cukru

50 g mielonych orzechów włoskich

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

garść rodzynków

Przygotowanie:

Masło rozpuść jajko rozbełtaj. Mąkę wymieszaj z mielonym orzechami, płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia. Do składników suchych dodaj masło i jajko, wymieszaj. Dorzuć rodzynki, wymieszaj raz jeszcze. Z masy lep niewielkie ciasteczka, układaj je na blasze z papierem do pieczenia, piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości