Materiał promocyjny

Owsiane ciasteczka i nowojorski sernik. Nowojorska kuchnia Ani Starmach

Dziś Anna Starmach nawiązuje do kuchni amerykańskiej, bardzo prostej, dla dzieci. Proponuje sernik, bo to pierwsze cisto, które upiekła w dzieciństwie, w wersji amerykańskiej oczywiście. Czym różni się on od naszego tradycyjnego sernika? Jak samemu przygotować w domu chleb? Skorzystajcie z przepisów i porad Anny Starmach!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Sernik nowojorski z truskawkami

Spód:

150 g kruchych herbatników

75 g masła

Masa:

600 g serka kremowego

150 g cukru pudru

6 żółtek

3 białka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Truskawki do dekoracji

Sok i skórka z cytryny

Laska wanilii

Przygotowanie:

Masło rozpuść i wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy. Ser wymieszaj mikserem z cukrem, następnie dodaj mąkę, żółtka, białka, ziarenka wanilii, sok i skórkę z cytryny. Masę przelej do tortownicy. Owiń ją z zewnątrz folią aluminiową i wstaw do większej formy/naczynia z wodą. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, wyciągnij z wody, odwiń folię i poczekaj aż sernik ostygnie. (najlepiej wstaw na kilka godzin do lodówki). Na wierzch połóż truskawki - im więcej tym lepiej!

Kruche orzechowe cisteczka

Składniki:

500 g mąki

100 g cukru

100 g masła

60 g masła orzechowego

2 łyżki gęstej śmietany

Płaska łyżeczka sody

Garść migdałów lub orzechów włoskich

Przygotowanie:

W misce wymieszaj masło z cukrem, masłem orzechowym, śmietaną i soda, stopniowo dodawaj mąkę. Zlep ciasto w kule i wstaw na 30 min do lodówki. Następnie odrywaj małe porcje ciasta, lep z nich kuleczki, kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj dłonią. Ciastka udekoruj orzechami lub migdałami. Piecz je około 12-16 minut w temperaturze 180 stopni.

Pancakes z marchewką

Składniki:

200 ml maślanki

200 g mąki

30 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 szklanki tartej marchwi

2 łyżki brązowego cukru

0,5 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki cynamonu

Sól

Przygotowanie:

Mąką wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem. W misce wymieszaj jajko z cukrem, dodaj maślankę, stopniowo wsypuj mąkę. Do gęstej masy dodaj marchew i roztopione masło, wymieszaj. Smaż na nieprzywierającej patelni około 2 minut z każdej strony. Podawaj np. z rodzynkami, orzechami lub śmietaną.

Pancakes z cukinii

Składniki:

100 g mąki

2 starte cukinie

1 łyżka oliwy

1 jajo

0,5 łyżeczki sody

Cebulka dymka

Pieprz

Sól

Przygotowanie:

Utarta cukinię posól i odstaw na chwile, następnie odciśnij ją w dłoniach z nadmiaru wody. W misce wymieszaj jajko z mąką, sodą, pokrojoną cebulką, oliwą, odrobina pieprzu, wsyp cukinie i wymieszaj raz jeszcze. Małe placuszki smaż na nie przywierającej patelni około 2 minut z każdej strony.

Burgery z łososiem

Składniki:

280 g łososia bez skóry

4 razowe bułki

Kiełki słonecznika

Czerwona cebula

Natka pietruszki

Łyżka śmietany

Cebulka dymka

Pomidory

Żółty ser

Sałata

Pieprz

Sól

Przygotowanie:

Łososia pokrój drobno (jak na tatara). Wymieszaj go z posiekaną natką, cebulką, dodaj śmietanę, odrobinę soli i pieprzu. Formuj 4 małe burgery i smaż je na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu. Bułki przekrój na połowę, włóż na chwile do piekarnika z funkcja grill. Na podpieczone spody nałóż rybne burgery, dodaj warzywa, ewentualnie ser, przykryj druga połowa bułki. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości