Materiał promocyjny

Owocowe przepisy na lato

Chłodnik owocowy na trzy sposoby, pieczone śliwki i brzoskwinie i ciasteczka francuskie z czereśniami - to niektóre z propozycji owocowych dań Josepha "Józeka" Seeletso.

Chłodnik owocowy na trzy sposoby

Składniki:

15 dkg owoców kiwi (obranych)

15 dkg truskawek (oczyszczonych)

15 dkg melon kantalupa (obrany i pozbawiony pestek)

300 ml kefiru

50 ml soku z limonki

cukier do smaku

Przygotowanie:

Zmiksuj owoce w oddzielnych naczyniach. Dodaj do każdego naczynia po 100 ml kefiru, dopraw do smaku cukrem i sokiem z limonki. Przed podaniem dobrze schłodź. Podaj w trzech różnych szklankach.

Pieczone śliwki i brzoskwinie nadziewane suszonymi owocami i serem pleśniowym

Składniki:

8 śliwek

8 brzoskwiń

2 łyżki suszonych moreli

2 łyżki suszonych śliwek

2 łyżki orzeszków piniowych

10 dkg sera pleśniowego z niebieską pleśnią (połamanego na kawałki)

100 ml wytrawnego białego wina

masło do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

Zblanszuj brzoskwinie i śliwki w gorącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i usuń pestki. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. W moździerzu utrzyj suszone owoce i orzechy na pastę. Nałóż do śliwek i moreli i posyp serem. Skrop owoce winem, a resztę wina wlej do naczynia do zapiekania. Piecz 30-40 minut w 180 st.

Owoce z lekkim sosem z imbirem i chili

Przygotowanie:

10 dkg poziomek

10 dkg jeżyn

10 dkg agrestu

12 żółtek

25 dkg cukru

1 l mleka

2,5 dkg posiekanego świeżego imbiru

5 g posiekanej świeżej papryczki chili

Przygotowanie:

W misce ubij żółtka z jedną trzecią cukru na gęstą pianę. Zagotuj mleko z pozostałym cukrem, imbirem i chili. Wlej gorące mleko do ubitych żółtek. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie kremowy sos. Przelej sos przez sitko i podaj z owocami.

Ciasteczka francuskie z czereśniami

Składniki:

20 dkg czereśni

50 ml wody

50 ml miodu

1 laska cynamonu

2 gwiazdki anyżu

20 dkg ciasta francuskiego

1 żółtko

50 ml mleka

Przygotowanie:

Owoce zagotuj z wodą, cynamonem, anyżem i miodem. Gotuj 1-2 minuty. Odcedź na sitku, a odcedzony sok gotuj w garnuszku, aż zgęstnieje, a następnie ponownie wymieszaj z owocami. Z ciasta francuskiego wytnij koła i posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piecz aż ciastka będą rumiane. Przełóż owocami, tak żeby powstało coś w rodzaju owocowej napoleonki.

Tradycyjny melon z macerowanymi owocami

Składniki:

4 melony kantalupa

10 dkg arbuza (bez pestek) i pokrojonego w kostkę

10 dkg malin

10 dkg jagód

150 ml wytrawnej sherry

50 g posiekanych świeżych ziół

Przygotowanie:

Melony rozkrój na pół (robiąc nacięcia w kształcie zygzaka). Wydrąż miąższ małą gałkownicą, tak żeby powstały ładne kuleczki. Wymieszaj kuleczki z melona z pozostałymi owocami i ziołami, zalej sherry i maceruj co najmniej godzinę. Nałóż owoce do wydrążonych melonów i podawaj na głębokich talerzach wypełnionych kruszonym lodem.

Palce lizać!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości