Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką. Udka kurczaka w oliwie, sałatka z cytrusów
Składniki:
6 udek z kurczaka
4 cytryny
4 pomarańcze
4 grejpfruty
1 pomelo
100 g śliwek suszonych
1 pęczek rzodkiewki
oliwa
czarny pieprz, sól
szczypiorek
Przygotowanie:
Udka kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy, skrapiamy oliwą wędzoną, dodajemy śliwki suszone i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Owoce filetujemy, łączymy, dodajemy kilka kropel oliwy, pokrojony szczypiorek i cienkie plastry rzodkiewki. Kurczaka podajemy z soczystą sałatką.
Serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii
Składniki:
250 ml wody
6 szt. jajek
250 g masła
200 g mąki
150 g sera koziego
sól
10 szt. polskich jabłek
150 g szynki suszonej
50 g masła
2 łyżki miodu
sok z 1 cytryny
ziele angielskie mielone
goździki, kardamon mielony, cynamon
świeża szałwia
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę , energicznie mieszamy do momentu aż na dnie zacznie pojawiać się biały osad. Ciasto zdejmujemy z kuchenki i ubijając mikserem dodajemy po 1 jajku, na koniec dodajemy starty ser. Masę wykładamy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki na papier pergaminowy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez około 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy jabłka 3-4 minuty, dodajemy przyprawy, miód. Szynkę układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy na chipsy w piekarniku. Szałwię przesmażamy na chrupiąco na oleju.
Ptysie przekrawamy lub na wierzchu każdego układamy porcje gorących jabłek, obok chips z szynki, szałwii i krople oliwy.
Maślankowa panna cotta z czarną porzeczką
Składniki:
2 szklanki maślanki
1szklanka śmietany 36%
20 g żelatyny
60 g cukru
skórka z 1 cytryny
laska wanilii
500 g czarnej porzeczki
100 ml wina czerwonego
100 g cukru
cynamon
skórka z 1 pomarańczy
kukurydza prażona
orzeszki pistacjowe
bazylia świeża
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w maślance (1/2szkl). Pozostałą maślankę łączymy ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodajemy namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do naczyń , wstawiamy do lodówki. Wino zagotowujemy z laską wanilii, która nam pozostała, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Redukujemy płyn dodajemy na koniec porzeczkę czarną. Powstały sos Pannę cotta podajemy z porzeczką czarną, chrupiącą kukurydzą, listkami świeżej bazylii i siekanymi orzechami pistacjowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"