Przepisy kulinarne

Owocowa kuchnia. Udko z kurczaka i serowe ptysie

Owoce najczęściej znajdują zastosowanie w deserach. Jednak wspaniale komponują się z mięsem i serami. W studiu Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: udka kurczaka w oliwie, sałatkę z cytrusów, serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii oraz maślankową panna cottę z czarną porzeczką.

 

 

 

Udka kurczaka w oliwie, sałatka z cytrusów
Składniki:
6 udek z kurczaka
4 cytryny       
4 pomarańcze
4 grejpfruty
1 pomelo           
100 g śliwek suszonych
1 pęczek rzodkiewki           
oliwa
czarny pieprz, sól
szczypiorek

Przygotowanie:
Udka kurczaka sprawiamy solą, pieprzem, obsmażamy, skrapiamy oliwą wędzoną, dodajemy śliwki suszone i wstawiamy do piekarnika do pieczenia. Owoce filetujemy, łączymy, dodajemy kilka kropel oliwy, pokrojony szczypiorek i cienkie plastry rzodkiewki. Kurczaka podajemy z soczystą sałatką.

Serowe ptysie z jabłkami i chipsami z szynki suszonej i szałwii
Składniki:
250 ml wody   
6 szt. jajek   
250 g masła   
200 g mąki   
150 g sera koziego   
sól
10 szt. polskich jabłek
150 g szynki suszonej
50 g masła    
2 łyżki miodu    
sok z 1 cytryny
ziele angielskie mielone
goździki, kardamon mielony, cynamon
świeża szałwia

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i solą, do gotującej dodajemy mąkę , energicznie mieszamy do momentu aż na dnie zacznie pojawiać się biały osad. Ciasto zdejmujemy z kuchenki i ubijając mikserem dodajemy po 1 jajku, na koniec dodajemy starty ser. Masę wykładamy za pomocą worka cukierniczego lub łyżki na papier pergaminowy. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku przez około 30 minut.  Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy jabłka 3-4 minuty, dodajemy przyprawy, miód. Szynkę układamy na papierze pergaminowym i wypiekamy na chipsy w piekarniku. Szałwię przesmażamy na chrupiąco na oleju.
Ptysie przekrawamy lub na wierzchu każdego układamy porcje gorących jabłek, obok chips z szynki, szałwii i krople oliwy.

Maślankowa panna cotta z czarną porzeczką
Składniki:
2 szklanki maślanki
1szklanka śmietany 36%   
20 g żelatyny   
60 g cukru        
skórka z 1 cytryny
laska wanilii
500 g czarnej porzeczki   
100 ml wina czerwonego
100 g cukru        
cynamon
skórka z 1 pomarańczy
kukurydza prażona
orzeszki pistacjowe
bazylia świeża

Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w maślance (1/2szkl). Pozostałą maślankę łączymy ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodajemy namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do naczyń , wstawiamy do lodówki.  Wino zagotowujemy z laską wanilii, która nam pozostała, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. Redukujemy płyn dodajemy na koniec porzeczkę czarną.  Powstały sos Pannę cotta podajemy z porzeczką czarną, chrupiącą kukurydzą, listkami świeżej bazylii i siekanymi orzechami pistacjowymi.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
65
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0