Owoce na chandrę

D3S_7490.JPG
D3S_7490.JPG
W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!

Przepisy Anny Starmach:

Tarta czekoladowa z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

300 g herbatników zbożowych

120 g masła

20 g płatków migdałowych

Nadzienie:

300 ml śmietanki kremówki

300 g gorzkiej czekolady

60 g masła

3 gruszki

3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z migdałami i masłem, a następnie powstałą masą wyłóż foremkę do tarty, schładzaj w lodówce. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj, lekko ostudź i wylej masę na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce przez min. 4 godz. Gruszki pokrój w kostkę, skarmelizuj je na patelni, używając cukru trzcinowego, na schłodzoną masę czekoladowa wysyp pokrojone gruszki. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

Ciasto bardzo jabłkowe

Składniki:

1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)

4 jajka

200 g cukru

200 g mąki

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

duża szczypta cynamonu

garść rodzynek

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w dobrną kostkę, wymieszaj z cynamonem, waniliowym cukrem, lekko podduś w rondlu. Jajka ubij z cukrem, stopniowo wysypuj mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Część masy wylej do tortownicy, dodaj jabłka, przykryj resztą masy. Piecz ok. godziny w 180 st. C.

Deser czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

300 g śliwek węgierek

50 g cukru

100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, wymieszaj je z cukrem, a następnie smaż przez godzinę w rondlu o grubym dnie. Po tym czasie zmiksuj, podgrzej, dodaj czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj, przełóż do miseczek i schładzaj w lodówce.

Przepisy Agnieszki Poprawskiej

Pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem

Składniki:

1/2 kg kurzych wątróbek

cebula

czosnek

gruszki

jabłka

koniak/brandy

sól

pieprz

tymianek świeży

rozmaryn świeży

masło klarowane

śmietanka 30%

chrzan starty

orzechy włoskie – kilka

bagietka świeża

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Składniki:

pierś kaczki

czerwone wino półwytrawne

śliwki

pomarańcza

cytryna

cukier

goździki

kora cynamonu

chili

kasza gryczana niepalona

natka pietruszki

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości