W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i uczestniczka programu Masterchef Agnieszka Poprawska przygotowały pyszności, które pozwolą nam zwalczyć chandrę: tartę czekoladową z gruszkami, ciasto bardzo jabłkowe, deser czekoladowo-śliwkowy, pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem oraz pierś z kaczki w sosie śliwkowym. Smacznego!

Przepisy Anny Starmach:

Tarta czekoladowa z gruszkami

Składniki:
Ciasto:
300 g herbatników zbożowych
120 g masła
20 g płatków migdałowych
Nadzienie:
300 ml śmietanki kremówki
300 g gorzkiej czekolady
60 g masła
3 gruszki
3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z migdałami i masłem, a następnie powstałą masą wyłóż foremkę do tarty, schładzaj w lodówce. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę i masło, wymieszaj, lekko ostudź i wylej masę na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce przez min. 4 godz. Gruszki pokrój w kostkę, skarmelizuj je na patelni, używając cukru trzcinowego, na schłodzoną masę czekoladowa wysyp pokrojone gruszki. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

Ciasto bardzo jabłkowe

Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
4 jajka
200 g cukru
200 g mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta cynamonu
garść rodzynek

Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w dobrną kostkę, wymieszaj z cynamonem, waniliowym cukrem, lekko podduś w rondlu. Jajka ubij z cukrem, stopniowo wysypuj mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Część masy wylej do tortownicy, dodaj jabłka, przykryj resztą masy. Piecz ok. godziny w 180 st. C.

Deser czekoladowo-śliwkowy

Składniki:
300 g śliwek węgierek
50 g cukru
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, wymieszaj je z cukrem, a następnie smaż przez godzinę w rondlu o grubym dnie. Po tym czasie zmiksuj, podgrzej, dodaj czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj, przełóż do miseczek i schładzaj w lodówce.

Przepisy Agnieszki Poprawskiej

Pate z kurzych wątróbek z gruszką i jabłkiem

Składniki:
1/2 kg kurzych wątróbek
cebula
czosnek
gruszki
jabłka
koniak/brandy
sól
pieprz
tymianek świeży
rozmaryn świeży
masło klarowane
śmietanka 30%
chrzan starty
orzechy włoskie – kilka
bagietka świeża

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Składniki:
pierś kaczki
czerwone wino półwytrawne
śliwki
pomarańcza
cytryna
cukier
goździki
kora cynamonu
chili
kasza gryczana niepalona
natka pietruszki

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0