Materiał promocyjny

Owoce morza w kuchni DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN serwujemy dziś owoce morza!

Uwodzicielskie krewetki

Składniki:

10 krewetek 16/20 - rozmiar widoczny na opakowaniu

1 mango

1 mała papaja lub 1/4 dużej

1 papryczka chilli

250 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka zielonej lub czerwonej pasty curry kolendra świeża ilość wedle uznania

1 ząbek czosnku

sól / pieprz

Przygotowanie:

Mango i papaję pokrój w kostkę 1 cm na 1 cm i przesmaż na oliwie wraz z posiekaną papryczką. Gdy lekko puści soki, dodaj czosnek oraz pastę curry i mleczko kokosowe. Redukuj płyn, aż zgęstnieje, a następnie dodaj krewetki, a tuz przed podaniem - posiekaną kolendrę. (Jeśli krewetki są surowe, to wcześniej je przesmaż lub sparz i pamiętaj, że krewetka lubi ciepło tylko chwilę:))

Kalmarowe szyszki z tatzikami

Składniki:

8 małe kalmary mogą być również duże, ale wtedy 4

Ciasto:

Pół szklanki mąki kukurydzianej

Szklanka piwa lub wody gazowanej

1 żółtko

łyżka sosu sojowego

łyżka sosu rybnego - niekoniecznie

łyżka słodkiej papryki w proszku

olej do smażenia

tatziki:

Pół długiego ogórka

1 ząbek czosnku

Sok z połowy cytryny

Łyżka posiekanego koperku i mięty

Szklanka jogurtu najlepiej bałkańskiego lub greckiego

Przygotowanie:

Kalmary rozetnij wzdłuż, a następnie od środka ponacinaj w drobną kratkę. Jeśli duże kalmary, to po ponacinaniu przekrój na cztery części. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na chwilę. Tatziki: ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki do miseczki i wymieszaj ręką mocno ściskając z startym czosnkiem - odstaw na 10 minut, aby ogórek puścił soki. Do ogórka po 10 minutach dorzuć sok z cytryny, jogurt i zioła - dokładnie wymieszaj i dopraw. (Dobrze, jak tatziki postoją kilka godzin, wtedy są bardziej aromatyczne. W rondelku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia, (ale nie za mocno, bo będzie się przypalać ciasto), a następnie wkładaj do niego kolejno zamoczone w cieście kalmary. Smaż, aż będą mocno złote i chrupiące. Podawać z tatzikami do maczania!

Krewetka ekspresowa

Składniki:

10 krewetek 16/20

3 ząbki czosnku

1 cm imbiru

Łyżka masła

3 łyżki oliwy

Pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę odrobina cynamonu

1 gwiazdka anyżu

Solidna garść ulubionych ziół - bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek bagietka

Przygotowanie:

Na oliwie z połową masła smaż kolejno: cebulę, posiekany czosnek i imbir. Dodaj krewetki (uwaga smaż wpierw na jedne, a dopiero później na drugiej stronie - soląc po przewróceniu) oraz cynamon i anyż, i smaż około 4 minut, aż będą różowe. Przed podaniem dorzuć zioła i resztę masła, by powstał smaczny sos do maczania bagietki.

Po prostu homar...

Składniki:

1 homar

masło czosnkowo - ziołowe

łyżka oliwy

1 cytryna

pęczek natki pietruszki

bagietka

2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Homara już sparzonego przekrój na pół, skrop delikatnie sokiem z cytryny i przesmaż na małym ogniu na ziołowym maśle. Gdy tylko się lekko przyrumieni, zdejmij z patelni, posyp posiekaną natką pietruszki i wsadź na 5 minut do pieca. Podaj z kwaśną śmietaną i kieliszkiem dobrego koniaku lub wina. W innej opcji można odwłok i szczypce przesmażyć na patelni, podpalając koniakiem i chwilę dusząc w śmietanie i pietruszce.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości