Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły"

Warzywa i owoce powinny stanowić niezbędny element naszej diety, bo są doskonałym źródłem witamin, błonnika, dobrze przyswajalnych węglowodanów oraz cennych przeciwutleniaczy. To wszystko prawda. O ile jednak warzywa możemy stosunkowo bezkarnie spożywać w dużych ilościach, o tyle na owoce trzeba już uważać. Dlaczego? Wyjaśniała to dietetyczka kliniczna Milena Nosek.

Czy owoce są zdrowe?

Wiele badań wykazuje korzystną korelację pomiędzy spożyciem warzyw i owoców a ryzykiem niektórych chorób. Według jednego z nich spożycie już jednej porcji owoców w ciągu dnia zmniejsza o 7 proc. ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych.

Dlatego owoce należy jeść - podkreśla Milena Nosek, dietetyczka kliniczna.

Jest to najlepsza skarbnica wszelkich witamin, składników mineralnych, antyoksydantów. Jest to grupa szczególnie polecana, ponieważ - to widać zresztą - przyciąga zapach i kolor

- mówi gość Dzień Dobry TVN. Jak jednak zaznacza, są pewne reguły.

Jakie owoce na diecie warto jeść?

Warto jeść owoce, które mają najmniej cukrów. Mimo że są to cukry naturalne, trzeba na nie uważać.

Spośród owoców, które mają ich stosunkowo niewiele, są: cytryny, limonki, żurawina, kiwi, maliny, truskawki, jeżyny, arbuzy, grejpfruty, agrest, porzeczki, wiśnie, melony, brzoskwinie, nektarynki. One nie będą przeszkadzać np. w redukcji masy ciała.

Istnieje także klasyfikacja owoców w różnych jednostkach chorobowych. Na przykład truskawki nie są zalecane w chorobach nerek, a winogron raczej unika się w cukrzycy typu 2.

Które owoce mają więcej kalorii?

Uważajmy na owoce suszone - radzi dietetyczka.

W procesie odparowania wody następuje kondensacja cukrów prostych. Niektórzy producenci jeszcze dodają cukier jako konserwant. Dla niektórych np. żurawina suszona jest zbyt kwaśna, więc żeby wyjść naprzeciw konsumentom, którzy smak słodki uwielbiają, tak się dzieje

- ostrzega Milena Nosek.

Ze względu na wysokokaloryczność należy jeść w ograniczonych ilościach:

  • dojrzałe banany
    • figi
      • winogrona
        • liczi
          • mango
            • granat
              • kaki
                • czereśnie
                  • śliwki
                    • gruszki suszone

                      W jakich ilościach można jeść owoce „bezkarnie”?

                      2 porcje dziennie , z tym że np. szklankę owoców jagodowych, czyli borówek, poziomek czy jagód możemy porównać do jednego owoca, np. jabłka. Można je również mieszać, ale zgodnie z zasadą: słodki z kwaśnym, czyli np. grejpfrut ze śliwką.

                      Kto powinien unikać owoców?

                      Owoce to zdrowe i smaczne przekąski, które u osoby zdrowej powinny stanowić ważny element diety niezależnie od pory dnia. Są natomiast choroby, które będą wymagały ich ograniczenia.

                      Przede wszystkim mówimy tu o osobach z nietolerancją fruktozy, której spożycie będzie objawiało się głównie dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przepełnienia, biegunka).

                      Osoby będące na diecie niskowęglowodanowej/ketogenicznej również będą zmuszone do ograniczania konsumpcji owoców. Podobnie - część osób z hipoglikemią reaktywną, hiperinsulinemią czy insulinopornością. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego spożycie fruktozy u osób z cukrzycą nie powinno przekraczać 50 g/d . A sama fruktoza nie może służyć jako zamiennik cukru.

                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                      Zobacz też:

                      Truskawki na wytrawnie. Nietypowe pomysły Jaśka Kuronia

                      Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

                      Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka

                      Autor: Luiza Bebłot

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości