Owoc wanilii – pochodzenie, rodzaje, zastosowanie

wanilia, kwiat wanilii, laska wanilii, przyprawy
ben phillips/Getty Images
Źródło: E+
Wanilia to owoc rośliny rosnącej w Ameryce Południowej i Środkowej, znany z charakterystycznego smaku i aromatu. Laska wanilii to najbardziej naturalna postać owocu. Inne formy występowania tej przyprawy to: wanilia w proszku, pasta z wanilii oraz ekstrakt z wanilii. Dostępny jest również cukier waniliowy, który powstaje przez dodanie wanilii do cukru buraczanego. Wanilia znalazła zastosowanie w kuchni, ale słynie także z właściwości zdrowotnych.

Wanilia jest przyprawą, która najczęściej dodawana jest to deserów, napojów i lodów. Wanilia w laskach stosowana jest w celu nadania aromatu lemoniadzie, koktajlom, sokom czy kompotom. W kuchni śródziemnomorskiej wanilia wzbogaca smak dań z owoców morza, ryb i białego mięsa. Przyprawa jest stosowana jako środek ułatwiający odchudzanie, olejek do masażu, wykazuje też działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pomaga w wielu schorzeniach i dolegliwościach.

Pochodzenie wanilii i jej zastosowanie w kuchni

Wanilia, jaką znamy i wykorzystujemy w kuchni, pochodzi z Ameryki Środkowej. To owoc rośliny z rodziny storczykowatych, o podłużnym kształcie przypominającym laskę, dlatego też jest nazywany "laską wanilii". Owoce są zbierane jeszcze zielone, bez charakterystycznego zapachu – dopiero po okresie sześciomiesięcznej „obróbki”, która polega na fermentacji i suszeniu zerwanych strąków, nabierają aromatu. Znane i dostępne są także: pasta z wanilii , wanilia w proszku i ekstrakt z wanilii. Wykorzystuje się je w kuchni w celu nadania aromatu wypiekom, deserom, a także napojom. Szafran, wanilia i kardamon są najdroższymi przyprawami świata, cenionymi ze względu na niezwykły aromat, smak, a często i właściwości zdrowotne. Wanilia doskonale komponuje się z czekoladą, dlatego czekoladę na gorąco zazwyczaj podaje się z dodatkiem tej przyprawy. Można ją też znaleźć w kremach, lodach, likierach alkoholowych, kawie czy herbacie. Wanilię w różnej postaci warto wykorzystać jako dodatek do ciast drożdżowych, pączków, serników, tiramisu, bezy i wielu innych.

Właściwości wanilii

Wanilia jest nie tylko aromatyczną przyprawą dodawaną do potraw i deserów, lecz także środkiem wykorzystywanym w kosmetyce czy odchudzaniu. Naukowcy twierdzą, że zapach wanilii zmniejsza apetyt, dlatego bywa ona wykorzystywana przez osoby będące na diecie. Stanowi też naturalny środek nasenny, dlatego skropienie pościeli kilkoma kroplami olejku ułatwia zasypianie. Wanilia zawiera w swym składzie substancje, które wzmagają produkcję śliny oraz soku żołądkowego, dzięki czemu pomaga spalać tłuszcz i przyspiesza trawienie. Wąchanie olejku waniliowego pomaga uporać się ze stresem, koi nerwy. Wanilia działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, łagodzi bóle związane z miesiączką. Inne właściwości wanilii to: działanie pobudzające, regulacja tętna, działanie przeciwbólowe w zmianach reumatoidalnych. Przyprawa ta opóźnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na stan skóry, dlatego stosuje się olejek waniliowy do nawilżania skóry lub jej tonizowania. Popularne są także przepisy na nalewkę waniliową, która podawana jest przy bólach reumatycznych czy gorączce. Owoc wanilii jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, gdzie dodaje się go do perfum, mydeł, balsamów czy kremów. Służy także do nadawania aromatu wyrobom tytoniowym.

Jak używać wanilii w laskach?

Wanilia jest drogą przyprawą, dlatego w opakowaniach znajdują się najczęściej 2–3 laski. Nie każdy jednak wie, jak używać wanilii w laskach i do czego ją wykorzystać. Aby nadać sosom charakterystyczny słodko-korzenny smak, zaleca się zanurzyć w nich na krótki czas laskę wanilii. Można używać jej wielokrotnie, trzeba tylko pamiętać, by ją później wysuszyć. Z owocu wanilii można również wydobyć czarne ziarenka, wystarczy jedynie przekroić laskę wzdłuż. Ziarenkami wanilii doprawia się potrawy. Pozostałości laski warto wykorzystać, podgrzewając ją z mlekiem, z którego następnie można przygotować owsiankę, budyń lub krem. Wydrążona laska wanilii posłuży również do aromatyzowania cukru. Wystarczy włożyć ją do pojemnika z cukrem i szczelnie zamknąć. Po kilku dniach cukier uzyska aromat wanilii. Strąki wanilii można wykorzystać podczas przygotowywania domowych konfitur albo zalać je alkoholem w celu uzyskania ekstraktu waniliowego . Rozciętą laskę wanilii należy włożyć do butelki, wlać alkohol i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Od czasu do czasu trzeba wstrząsnąć butelką. Jakie proporcje zastosować? Na jedną laskę wanilii należy wlać około 40–50 ml alkoholu. Wanilię w postaci lasek można również wąchać, co pomaga w niwelowaniu stresu, zasypianiu, a przy okazji znacznie zmniejsza odczuwanie głodu.

W kuchni używany jest również cukier waniliowy , jednak coraz częściej zastępuje się go cukrem wanilinowym. Ten pierwszy to połączenie cukru z nasionkami lub ekstraktem wanilii, a drugi z nich zawiera substancję chemiczną zwaną etylowaniliną, której aromat zbliżony jest do aromatu wanilii.

Zobacz wideo: Własnej roboty cukier waniliowy

Zobacz też:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości