Oto smaczne i dietetyczne dania, którymi się najesz. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Dietetyczne dania, którymi się najesz
Dania dietetyczne i sycące? Daria Ładocha udowodniła, że takie połączenie jest możliwe. W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna przygotowała: pieczonego łososia z sosem jogurtowym, makaron ryżowy z pieczonymi warzywami, jajka sadzone po azjatycku, a także sałatkę z tuńczyka.

Pieczony łosoś z pomidorkami koktajlowymi i jogurtowym sosem

Składniki na pieczonego łososia:

  • 3 x 250 g łososia bez skóry
    • 500 g pomidorków koktajlowych na gałązce
      • sól, pieprz
        • szczypta wędzonej papryki
          • garść liści szpinaku
            • garść orzechów włoskich
              • 100 ml jogurtu
                • sok z cytryny
                  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
                    • łyżka oliwy z oliwek

                      Jak przygotować pieczonego łososia:

                      Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem i wstaw łososia na 15 minut wraz z pomidorkami koktajlowymi i skrop całość delikatnie oliwą z oliwek.

                      W misce wymieszaj jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz oraz bazylię. Gdy łosoś będzie upieczony, podaj go na szpinaku z sosem, pomidorkami i posyp z wierzchu orzechami.

                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                      Makaron ryżowy z pieczonymi marchewkami, paprykami i groszkiem cukrowym

                      Składniki na makaron ryżowy z pieczonymi warzywami:

                      • 150 g makaronu ryżowego
                        • opakowanie mini marchewek
                          • 2 papryki: czerwona i żółta
                            • łyżka oleju
                              • 50 g pistacji bez łupinek
                                • 50 g groszku cukrowego
                                  • sól, pieprz, curry w przyprawie
                                    • opakowanie kiełków rzodkiewki
                                      • 3 łyżki sosu sojowego
                                        • cebula
                                          • garść kolendry
                                            • sok z limonki

                                              Jak przygotować makaron ryżowy z pieczonymi warzywami:

                                              Makaron gotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Nastaw piekarnik na 200 st. C. Na blaszkę wysyp marchewki oraz papryki przekrojone na pół, skórką do góry. Skrop marchewki olejem z dodatkiem przyprawy curry i solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Groszek cukrowy zblanszuj we wrzącej wodzie. W woku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj makaron ryżowy wraz z groszkiem cukrowym i sosem sojowym. Następnie dodaj pieczoną paprykę obraną ze skóry i pokrojoną na mniejsze kawałki oraz marchewki. Na koniec dodaj pistacje, kiełki i kolendrę.

                                              Karolina Rybińska/Dzień dobry TVN

                                              Jajka sadzone po azjatycku z sałatą z marchewki i orzechami

                                              Składniki na jajka sadzone po azjatycku:

                                              • 4 jajka
                                                • dymka
                                                  • łyżka jasnego sezamu
                                                    • łyżka ciemnego sezamu
                                                      • papryczka chili
                                                        • garść kolendry
                                                          • łyżeczka masła

                                                            Sałatka z marchewki:

                                                            • duża marchewka pokrojona techniką julienne
                                                              • sok z limonki
                                                                • 2 łyżki orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni
                                                                  • 1/2 łyżeczki miodu

                                                                    Jak przygotować jajka sadzone po azjatycku:

                                                                    Orzechy utłucz w moździerzu. W misce połącz orzechy z marchewką, dodaj sok z limonki oraz miód i wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Dymki pokrój na skos w plasterki. Tak samo chili. Na patelnię wbij jajka, dodaj sezam, chili i dymkę, i smaż razem aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Przełóż na talerz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj kolendrę i podawaj z sałatką z marchewki.

                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli z pestkami słonecznika

                                                                    Składniki na sałatkę z tuńczyka:

                                                                    • czerwona cebula
                                                                      • opakowanie tuńczyka - najlepiej w słoiku - duże kawałki
                                                                        • 1/2 szklanki czerwonej fasoli ugotowanej
                                                                          • garść zielonej pietruszki
                                                                            • sól, pieprz
                                                                              • kłącze selera naciowego
                                                                                • łyżeczka ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
                                                                                  • garść rukoli
                                                                                    • sok z pomarańczy
                                                                                      • oliwa z oliwek

                                                                                        Jak przygotować sałatkę z tuńczyka:

                                                                                        Cebulę pokrój w cienkie piórka. Wraz z fasolą przełóż ją na patelnię i z pokrojonym selerem naciowym. Wszystko podsmaż na dużym ogniu bez oleju, tak by delikatnie się przypiekło. Następnie przełóż zawartość patelni na talerz wraz z rukolą oraz posiekaną zieloną pietruszką. Dodaj tuńczyka i pestki słonecznika. Całość skrop oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                        Gołąbki z mięsem, dorszem, ziemniakami lub jabłkami. Które wybierasz?

                                                                                        Brukselka - pyszna i zdrowa. Poznaj ciekawe przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                        Frittata, minestrone, fricasse i suflety. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pyszne dania bez mięsa

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości