Damian Kordas - to najmłodszy "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii zwyciężył w 4. edycji programu. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu Anna Starmach, jurorka programu "MasterChef", która wyznała, że Damian ujął wszystkich jurorów swoim talentem, a smaki potrw, które przygotował, są nie niezapomniane. Która z przygotowanych przez Damiana potraw smakowała jej najbardziej? Kiedy Damian zaczął gotować i czy pamięta swoje pierwsze danie? W naszej kuchni przygotował kilka popisowych dań. PRZEPISY DAMIANA KORDASA:
WARZYWNE CURRY
Składniki:
2 bataty
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
4 pomidory
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
około 2 cm kawałek imbiru
szczypta kardamonu
szczypta suszonych płatków chilli
łyżeczka kuminu
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka przyprawy garam masala
łyżeczka kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
garść świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie podsmaż, by wszystkie składniki puściły aromat. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, paprykę i bataty i lekko podsmaż, podlewając wodą jeżeli zaczną się przypalać. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Zalej wodą, tak by przykryła.
ZAPIEKANE MARCHEWKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
1 kg marchewek
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz
łyżeczka suszonych płatków chilli
Masło orzechowe:
300 g orzechów arachidowych (niesolonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 ° C. Marchewki obierz ze skóry, przekrój na pół a następnie na 4 części.
Orzechy zblenduj aż masa będzie gładka. Marchewki natrzyj solą, pieprzem, oliwą, masłem orzechowym i płatkami chilli. Tak przygotowane marchewki piecz przez 35 minut.
ZIOŁOWE KROKIETY RUSKIE
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
3 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
łyżka oleju
masło klarowane do smażenia
Farsz:
1 kg ziemniaków
500 g białego sera
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Do panierowania:
bułka tarta
mąka
jajko
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszaj mikserem. Naleśniki smaż na natłuszczonej masłem klarowanym patelni. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i utłucz ziemniaki. Połącz z serem białym, posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i przyprawami. Na całej powierzchni naleśnika rozsmaruj farsz. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie zrób rulonik. Tak powstałe krokiety panieruj w mące, jajku i bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.
TRUFLE MIĘTOWO-WANILIOWE
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki
100 g miękkiego masła
garść listków mięty
1 laska wanilii
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie dodawaj po kawałku masła, by zbytnio nie obniżać temperatury masy. Gdy dodasz już całe masło dolewaj powoli śmietankę, cały czas dokładnie mieszając. Mięte posiekaj drobno, a z laski wanilii wyjmij ziarenka. Do przygotowanej masy dodaj miętę oraz ziarenka z laski wanilii, wymieszaj dokładnie. Masę wylej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki, aż zastygnie. Po tym czasie wyjmij czekoladę z lodówki, podziel ją nożem na małe kwadraty o bokach 2 cm x 2 cm i w rękach nadaj im kształt idealnej kulki. Przygotowane trufle zanurz w wiórkach kokosowych (możesz tu użyć np. orzechów)
PRZEPISY ANI STARMACH:
KROKIETY ZIEMNIACZANE
Składniki:
500g ugotowanych ziemniaków
100g bryndzy
100g białego sera
Natka pietruszki
Natka koperku
Sól, pieprz
50g ziaren słonecznika
+
Rozbełtane jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokieciki, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.
MARCHEWKI ZAPIEKANE Z CIASTEM FILO I ORZECHAMI
Składniki:
6 arkuszy ciasta filo
12 marchewek
6 pietruszek (korzeń)
200g orzechów włoskich
200g koziego sera
60ml miodu
50ml roztopionego masła
Kiełki rzodkiewki do dekoracji
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki, obierz pokrój w grubą kostkę przysmaż na maśle, ciasto filo zlepiaj smarując roztopionym masłem, podziel na kwadraty, przełóż do foremek na muffinki, dociśnij mocno. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję warzyw, dodaj pokruszony kozi ser i orzechy, całość polej miodem, zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z kiełkami rzodkiewki.
TRUFLE DAKTYLOWE
Składniki:
300g suszonych daktyli
150g mielonych orzechów nerkowca
50g mielonych orzechów włoskich
Szczypta: cynamonu, mielonych goździków, kardamonu, mielonego imbiru
Do obtoczenia; mak lub kakao
Przygotowanie:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie, zblenduj na „papkę”, następnie wymieszaj z orzechami i przyprawami. Z masy lep małe kuleczki obtaczaj ej w kakao lub w maku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"