Ostre przyprawy pobudzają trawienie, poprawiają samopoczucie, a dzięki nim jemy mniej. Imbir, chilli, czosnek i pieprz nadają smaku delikatnym potrawom i czynią je bardziej intensywnymi. Co w naszej kuchni przyrządził kucharz Grzegorz Łapanowski? Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News
Gyu tataki, czyli caprpaccio po azjatycku
Skałdniki:
0,5 kg polędwicy lub rostbefu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka sambalu – ostrej pasty z chili
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
kawałek pora i marchewki
kilka listków świeżej kolendry
szczypiorek
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błonek i mocno pieprzymy. Następnie na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Tylko kilka chwil by białko się ścięło. Następnie przygotowujemy zalewę. Czosnek siekamy, mieszamy z miodem, sambalem, sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Mięso wkładamy do zalewy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na jak najcieńsze plastry i podajemy z marchewką, porem i świeżo siekanymi ziołami.
Giczki jagnięce duszone długo z kminem rzymskim, chilli i imbirem
Składniki:
8 giczek jagnięcych, ew. 1,5 kg mięsa na gulasz
2 garście pieczarek
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 strąki chili
kartonik pomidorów krojonych bez skóry
1 łyżka kminu rzymskiego
½ łyżki ziaren kolendry
3 cm korzenia imbiru
4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
świeża kolendra
papryka
ew. puszka cieciorki
Przygotowanie:
To będzie kwintesencja smaku jagnięciny, pikantne uderzenie chilli i delikatność cieciorki coś pięknego. Głębia smaku grzybów, pomidorów, kmin rzymski i kolendra… uwodzą. Dla ułatwienia warto to danie przygotować w szybkowarze. Wtedy możemy skrócić czas gotowania trzykrotnie. Drobno siekaną cebulę szklimy na oliwie. Po chwilli dodajemy czosnek, a następnie pieczarki i mięso. Obsmażamy chwilę, by potem zmniejszyć ogień i dodać przednio uprażony na suchej patelni kmin rzymski i ziarna kolendry. W tym momencie możemy całość podlać pomidorami i odrobiną wody i gotować przez 2-3 g, aż mięso (optymalnie giczki cielęce zmiękną). W szybkowarze danie dojdzie odpowiednio szybciej. Kiedy mięso zmięknie, całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cieciorkę odsączoną z zalewy. Gulasz jest gotowy.
Krem czekoladowy z chilli i octem balsamicznym z sosem truskawkowo-pieprzowym
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej – min. 70 % kakao
1 kostka masła
3 żółtka
2 łyżki miodu
1 strąk chili
ew. ocet balsamico
opakowanie mrożonych truskawek
świeżo mielony pieprz
bita śmietana z dodatkiem mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy i topimy w misce umieszonej nad wrzątkiem - w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie płynna, dodajemy do niej roztopione masło (najlepiej będzie, jeśli je sklarujemy – usuniemy z niego pianę i wygotujemy resztki wody delikatnie je przypalając, by wyciągnąć orzechowy aromat). W osobnej misce robimy kogiel-mogiel z żółtek i miodu. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę do kogla-mogla i intensywnie mieszamy. Kiedy masa się połączy, dodajemy posiekane chilli i smakujemy. W razie potrzemy możemy dodać jeszcze odrobinę chilli, soli lub miodu. Masa jest ciężka. Jeśli chcemy by była bardziej delikatna i puszysta, możemy dodać odrobinę piany z białek lub bitej śmietany. Ja lubię mocny czekoladowy smak. Krem chłodzimy w lodówce do stężenia. Truskawki miksujemy, doprawiamy brązowym cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Do bitej śmietany możemy dodać utarty kardamon. W głębokim talerzu podajemy sos truskawkowy, następnie dodajemy śmietanę i krem czekoladowy. Dekorujemy kremem balsamicznym i listkami mięty.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"