Ostatki. Frytki z batatów i babeczki z krewetkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Samar Khanafer-Gniadek. Z okazji ostatków blogerka przygotowała przekąski na domówkę. Na naszym stole pojawiły się między innymi: frytki z batatów z kolendrą i masłem orzechowym, beza z serkiem mascarpone i owocami, babeczki z krewetkami i salsą z awokado. Smacznego!

Frytki z batatów z kolendrą i z marchwi z masłem orzechowym

Składniki:

2-3 bataty

2-3 duże marchewki

1 pęczek kolendry

1 limonka

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

przyprawy: ostra papryka, imbir, cynamon, kurkuma, kmin rzymski

2 łyżeczki czarnego sezamu

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę i bataty obieramy, a następnie kroimy w grubszej ilości. Następne marchew mieszamy w miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, imbirem, cynamonem, solą, pieprzem i kminem rzymskim) i z masłem orzechowym, miodem i oliwą. Bataty zaś mieszamy w osobnej miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, kuminem, solą, pieprzem i cynamonem) wraz z oliwią z oliwek i sokiem z limonki. Pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu bataty posypujemy obficie drobno posiekaną kolendrą, zaś marchew czarnym sezamem.

Cygaretki z ciasta filo z kurczakiem i mieszanką serów

Składniki:

1 opakowanie ciasta fil

1 kostka masła

1 pierś z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego

2 opakowania mozzarelli

1 opakowanie sera pleśniowego Bleu (ok 200 g)

1 opakowanie sera Cheddar (ok 200 g)

1 opakowanie świeżego szpinaku

2 czerwone cebule

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

3-4 łyżki jogurtu greckiego

1-2 bardzo dojrzałe awokado

1 cytryna

1 ząbek czosnku

1 pęczek szczypioru

1 pęczek mięty

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy całe piersi na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso po usmażeniu zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. W międzyczasie plastry ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i kroimy w kwadraty o boku ok 10 cm. Na środek układamy plasterek kurczaka, kilka liści szpinaku, piórka cebuli oraz niewielką ilość sera: mozzarelli, pleśniowego Bleu oraz cheddar. Całość zwijamy w cygaretki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 12-15 minut aż ciasto się zarumieni w 180 stopniach. Awokado obieramy i blendujemy z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie mieszamy z jogurtem greckim oraz drobno posiekanymi ziołami. Podajemy delikatnie schłodzone z dresingiem obok.

Eton mess - z malinami, porzeczkami i ananasem

Składniki:

Beza:

250 g drobnego cukru

100 g białek (ok 2-3 jajek)

250 g mascarpone

250-300 g śmietany 36%

100 g cukru

1 opakowanie mrożonych porzeczek

1 opakowanie mrożonych malin

1 dojrzały ananas

Przygotowanie:

Metalową miskę dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami cytryny. Do białek dodajemy cukier i całość delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż cukier połączy się z białkami. Całość ubijamy 5-10 minut w mikserze, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (w domu ustawcie niższą temperaturę 120-130 stopni). Blaszkę wykładamy papierem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę w formie koła o średnicy 25 cm (z podanego przepisu wychodzą 3 blaty). Pieczemy 30-40 minut. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Maliny blendujemy z porzeczkami, zaś ananasa kroimy w drobną kostkę. Następnie układamy naprzemiennie mus z malin i porzeczek, bitą śmietanę z mascarpone, ananasa i bezy. Całość powtarzamy aż do wypełnienia się szklanki. Deser podajemy schłodzony.

Babeczki z krewetkami i salsą z awokado

Składniki:

1 opakowania ciasta filo

500 g dużych krewetek (obranych)

2 limonki

2 dojrzałe awokado

1 dojrzałe mango

1 pęczek kolendry

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku ok 7-8 cm. Następnie wkładamy po dwa płaty do kokilek wysmarowanych masłem i pieczemy w 180 aż się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wykładamy na blat do zupełnego wystudzenia. Krewetki mieszamy z solą, pieprzem, drobno posiekanym chili, sokiem i skórką z limonki. Smażymy je na nie wielkiej ilości oliwy z oliwek po 2 minuty z każdej strony, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Awokado, czosnek i mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do upieczonych kokilek z ciasta filo nakładamy salsę oraz krewetkę.

Bruschetta z bakłażanem i granatem

Składniki:

2 bagietki

1 bakłażan

1 granat

2 ząbki czosnku

2 łyżki miąższu z granatów

oliwa z oliwek

2 łyżki octu winnego białego

1 pęczek natki z pietruszki

Szczypta cynamonu i kuminu

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Po 2-3 minutach dodajemy melasę z granatów, cynamon, sól, pieprz i kumin. Bakłażana smażymy aż do momentu kiedy będzie miękki, a skórka będzie chrupiąca. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z octem winnym, drobno pokrojoną natką, pestkami granatu oraz przestudzonym bakłażanem. Bagietkę kroimy w plasterki, następnie delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną bagietkę układamy warzywa. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Mshabak - libańskie zawijasy z syropem pomarańczowym

Składniki:

1 szklanki mąki pszennej

2-3 łyżki jogurtu

200 ml wody

1 opakowanie drożdży (5 g)

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

Olej rzepakowy

1 szklanka cukru

½ szklanki wody

2-3 krople soku z cytryny

2-3 łyżki wody pomarańczowej

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy solą, drożdżami i cukrem, następnie powoli dolewamy wodę i jogurt. Całość intensywnie mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji przypominające ciasto naleśnikowe, Ciasto odstawiamy na 30 minut (do godziny) do wyrośnięcia. Następnie przy pomocy butelki z niewielką dziurką lub małym otworem lejemy ciasto na rozgrzany olej i smażmy aż się zarumieni. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się dużej ilości tłuszczu. W między czasie przygotowujemy syrop, gotujemy przez 10-15 minut cukier z wodą, sokiem z cytryny oraz wodą pomarańczową. Usmażone ciasteczka obficie polewamy syropem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"