Frytka & Matka w gąszczu obowiązków zawodowych i prywatnych znaleźli jednak czas na odwiedzenie Dzień Dobry TVN i zmierzenie się z Piotrem Kucharskim w trudnej sztuce gotowania. Siły w tym pojedynku są nierówne 2:1, ale tylko jeden z zawodników potrafi gotować.Jabłka pod otrębową kruszonką
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
sok wyciśnięty z jednej cytryny
100 g rodzynek
5 łyżek granulowanych otrębów o smaku śliwki KUPIEC
2 łyżeczki cynamonu
150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
100 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g otrębów owsianych KUPIEC
50-80 g zarodków pszennych KUPIEC
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem. Dodać rodzynki i otręby granulowane. Jabłka przełożyć w natłuszczonego naczynia do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.
Placki ziemniaczane
Składniki:
Placki ziemniaczane:
1000 g ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
4 łyżki zarodków pszennych KUPIEC
100 g otrębów pszennych KUPIEC
100 g tartego parmezanu
4 jajka
olej, do smażenia
Szpinak:
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
750-800 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego)
100 ml śmietany uht 18%
150 g koziego sera pleśniowego (rolada)
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli zbierze się woda to odlać). Cebulę drobno posiekać i wymieszać z ziemniakami. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oleju i dokładnie wymieszać. Smażyć 5-6 cm placki na patelni z minimalną ilością oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor.Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i poddusić. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę. Gotować chwilę aż całość zgęstnieje.Na blasze do pieczenia ułożyć 6 placków. Na każdym nałożyć po dużej łyżce szpinaku. Przykryć kolejnym plackiem, lekko docisnąć, nałożyć kolejną porcje szpinaku i ponownie nakryć plackiem. Na wierch nałożyć po łyżce szpinaku i na każdym ułożyć plaster koziego sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180ºC prze około 20 minut.
Burgery warzywne
Składniki:
10 marchewek (około 1 kg), obrane, pokrojone na kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
3 cebule, posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 0,5 cm kawałki
2 zielone papryki, pokrojone w drobną kostkę
5 łyżek sosu sojowego
0,5 łyżeczki papryki
0,5 łyżeczki oregano
Pieprz i sól
0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 jajko
3-5 łyżek masła orzechowego
0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC plus porcja do panierowania
0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC
10 szt. bułek pełnoziarnistych
Mix świeżych sałat
Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić i dokładnie rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę, podsmażyć około 10 minut. Dodać przyprawy, podsmażyć około 2 minuty.Podduszone warzywa dodać do marchewki, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko, masło orzechowe, zarodki i otręby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Jeśli masa jest za mokra dodać zarodków.Uformować około 10-12 kotletów, opanierować z zarodkach. Usmażyć na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podawać w pełnoziarnistej bułce z mixem sałat.
Bulion z lanymi kluskami z zarodków pszennych
Składniki:
Bulion:
około 500-700 g pieczonego kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
1 por
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu
Dodatki:
1 marchewka, pokrojona na 0,5 cm kawałki
3 łodygi selera naciowego pokrojone na 0,5 cm kawałki
2 jajka
0,5 szklanki zarodków pszennych KUPIEC
sól i pieprz
pęczek cebulki dymki, drobno pokrojony
Przygotowanie:
Kurczaka zalać 3 litrami wody, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i przyprawy. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu. Następnie odcedzić. Do odcedzonego bulionu dodać marchewkę i seler, gotować około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie. Dodać mięso obrane z kurczaka. Jajka rozbełtać i wymieszać z zarodkami pszennymi. Bulion zagotować i wlać cienkim strumieniem jajka rozbełtane z zarodkami. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać cebulę dymkę. Zagotować i podawać.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"