Ośmiorniczki opanowały kuchnię

W kuchni Dzień Dobry TVN Dawid Gabariaud przygotował pyszne dania z... ośmiorniczek. Mogliśmy się poczuć jak polscy politycy ;) Na stole pojawiły się: grilowane ośmiorniczki baby z sosem chimichurri, sałatka z ośmiornicy, rukwi wodnej i ziemniaki z dressingiem oliwkowo-cytrynowym oraz ośmiornica w sosie pomidorowym. Dania w sam raz na Halloween. Smacznego! :)

Gotowanie ośmiornicy

Po odmrożeniu, wytnij część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduję się oczy. Dokładnie umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do gotującej się wody 1/2 cytryny i łyżkę soli.

Złap ośmiornicę szczypcami i zanurz ją na 3 sek. w gotującej się wodzie. Zobaczysz, jak jej macki się kurczą. Wyciągnij na chwilę i znów zanurz na 3 sek. Powtórz tę czynność 3-4 razy. Po ostatnim zanurzaniu już tuszkę w garnku. Dodaj marchewkę, cebulę oraz seler naciowy pokrojone w kostkę. Dodaj liście laurowe, szklankę białego wytrawnego wina (czerwone też pasuje) i gotuj przez od 45 min. do godziny. Po tym czasie sprawdź konsystencję mięsa – wsadź nóż w najgrubszą część ośmiornicy, powinien łatwo wchodzić, a mięso powinno być zwarte i elastyczne).

Jeśli mięso nadal jest za twarde, gotuj je jeszcze kilka minut. Po ugotowaniu zostaw ośmiornicę w garnku do wystygnięcia. Wyciągnij ją z garnka i zdejmij skórę. Ośmiornica jest gotowa.

Grilowane ośmiorniczki baby z sosem chimichurri

6 szt. surowych, umytych ośmiorniczki baby

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej natkę pietruszki

2 łyżki posiekanej bazylii

1 mała papryczka chilli drobno posiekana (bez pestki)

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek extra vergin

Przygotowanie:

Po odmrożeniu, wytnij część pomiędzy workiem a mackami gdzie znajduję się oczy. Dokładnie umyj ośmiornicę pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wody. Dodaj do gotującej się wody łyżkę soli. Gotuj ośmiorniczki baby przez 3-4 min. Wyciągnij z wody, opłukaj i odstaw na ręcznikiem papierowy. Na tym etapie dobrze je zamarynować w oliwie, soli i ziołach suszonych lub świeżych. Marynuj od 2 do 4 godz.

Chimichurri – w moździerzu ugniataj czosnek ze szczyptą soli aż uzyskasz pastę. Dodaj papryczkę i ugniataj. Następnie dodaj wszystkie zioła i dalej ugniataj. Wlej oliwę cały czas mieszając aż uzyskasz zieloną pastę. Dopraw pastę solą do smaku. Tuż przed podaniem dodaj łyżkę octu i wymieszaj.

Wyciągnij ośmiorniczki z marynaty. Na gorącej patelni podsmaż ośmiorniczki 3-4 min. Dopraw je solą. Przełóż je na talerz i polej sosem chimichurri. Serwuj z grzankami.

Sałatka z ośmiornicy, rukwi wodnej i ziemniaki z dressingiem oliwkowo-cytrynowym

Składniki:

400 g ugotowanej ośmiornicy (czyli ok. 1 kg surowej)

liście rukwi wodnej lub rukoli

400 g ziemniaków obranych, ugotowanych i pokrojonych w kostkę

6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek extra vergin

2 łyżki soku z cytryny

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Pokrój macki w kawałki. Wymieszaj oliwę z sokiem cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wymieszaj kawałki ośmiornicy z ziemniakami pokrojonymi w kawałki, liśćmi rukwi i winegretem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ośmiornica w sosie pomidorowym

Składniki:

400 g ugotowanej ośmiornicy (czyli ok. 1 kg surowej)

1 puszka pomidorów pelati z puszki (albo świeże w sezonie)

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżeczka kaparów

4 fileciki anchois

2 ząbki czosnku cienko pokrojone

2 łyżki czarnych oliwek

świeże liście bazylii

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pokrój ośmiornicę w kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smaż fileciki anchois przez 2-3 min. Dodaj kapary, czosnek i czarne oliwki. Duś jeszcze chwilę, aż poczujesz zapach wszystkich składników, wtedy dodaj pomidory, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie na wolnym ogniu duś przez 5 min. Wlej wino, wymieszaj i duś 15 min. Pięć min. przed końcem dodaj kawałki ośmiornicy do sosu. Tuż przed podaniem dodaj liście bazylii do sosu i wymieszaj. Serwuj sos pomidorowy z ośmiornicą na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości