Przepisy kulinarne

Ośmiornica Borysa...w salsie!

Niebawem będzie miało miejsce uroczyste otwarcie restauracji Borysa Szyca. A już w kuchni Dzień Dobry TVN Borys przygotował: ośmiornicę na salsie z granata i puree kalafiorowe oraz jagnięcinę z karmelizowanymi marchewkami i puree ziemniaczanym aromatyzowanym truflą. A na deser...tiramisu.

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Ośmiornica na salsie z granata i pure kalafiorowym
Składniki:
Pure kalafiorowe
2 kalafior
10g  curry
5 g kurkuma
10g miód
200 ml śmietana
100 ml mleko
50 g masło
Sól do smaku

Przygotowanie:
Kalafiora tniemy na drobne plasterki na mandolinie. Szklimy na maśle w szerokim garnku, dodajemy curry, kurkumę, miód, śmietanę i mleko. Gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mielimy 4 minuty w termomixie na gładkie pure

Salsa z granata
Składniki:
1 granat
50 g rodzynek
50 g orzechów Pini
50g kaparów
1 cebula

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwa z oliwek

Ośmiornica
Składniki:
1 ośmiornica ok. 2 kg
5l wody
100g soli
2 marchewki
1 Seler naciowy
1 głowa czosnku
1 por
4 cebule
15 szt. Ziele angielski
5 szt. Liść laurowy
10g Pieprz ziarnisty czarny

Przygotowanie;
Ośmiornice gotujemy w wywarze z warzywami przez ok. 2,5 h na bardzo małym ogniu. Studzimy i odgrzewamy na grillu

Jagnięcina z karmelizowanymi marchewkami i pure ziemniaczanym aromatyzowanym truflą
Jagnięcina
Gotujemy sous vide w temperaturze 58 stopni przez 1,5 h.
Pure ziemniaczane
2 kg ziemniaków
50g masła
100 ml śmietany
20 ml oliwy truflowe

Ziemniaki gotujemy do miękkości, suszymy w piecu przez 3 minuty w temp 180stopni.Ubijamy i przecieramy przez sito cukiernicze.

Marchewka karmelizowana
Składniki:
2 kg marchewki
50 g cukru
50g miodu
Tymianek 30 g
Sól do smaku

Przygotowanie:
Marchewki obieramy, kroimy w małe kawałki i smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor, dodajemy cukier, miód, masło, sól, tymianek i gotujemy pod przykryciem ok. 20 m

Tiramisu
Składniki:
Biszkopt
3 żółtka, 30 g cukru –połączyć
3 białka, 30 g cukru –włosa beza
Połączyć żółtka i białka oraz dodać 50 g mąki
Piec 160 stopni 20 m

Galaretka Kawa
Składniki:
15 g żelatyny na 100 ml kawy, dodajemy 20 g cukru. Rozlać na płasko.

Rawioli sferyczne baileis
Składniki:
70 ml baileis
30 mleka
2 g algin
1l wody
8 g calcik

Przygotowanie:
Łączymy baileis z mlekiem. Pozostawiamy do odpowietrzenia.

Mus mascarpon
Składniki:
Mascarpone 0,5 kg
Cukier puder 50 g
Śmietana 100 ml
Kalua 30 ml
Składniki łączymy na talerzu!

 

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0