Joseph "Józek" Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne lody i sorbety.Zdjęcie: Dzień Dobry TVN
Lody o smaku truskawek sezonowych
Składniki:
400 g świeżych truskawek
250 g sera mascarpone
395 g mleka skondensowanego
200 g pokrojonych świeżych truskawek
Przygotowanie:
Wyciągnij zielone listki i szpulki z 400 g truskawek. Jeśli są ciągle twarde, przetnij je nożem na połowy lub ćwiartki. Użyj ubijaka do ziemniaków, aby rozgnieść truskawki, dodaj ser mascapone oraz tak dużo skondensowanego mleka jak możesz. Włóż tę masę do pojemnika, a następnie włóż do zamrażalnika przez 6 godzin lub dzień. Udekoruj świeżymi truskawkami.
Lody o smaku awokado i miodu
Składniki:
5 średnich dojrzałych awokado
5 łyżek stołowych miodu
5 łyżek stołowych chudej śmietany
4 łyżki stołowe soku cytrynowego
Przygotowanie:
Usuń łyżką pestkę z awokado i ugnieć je. Zmieszaj razem awokado, miód i sok cytrynowy dopóki nie uzyska jednolitej konsystencji. Umieść w pojemniku, przykryj i zamróź do czasu niecałkowitego zamrożenia. Wymieszaj masę ponownie do czasu jednolitej konsystencji i zamróź ponownie aż będzie całkowicie zamrożona. Trzymaj pojemnik w temperaturze pokojowej przed podaniem.
Lody bogate w czekoladę i z kozim serem
Składniki:
250 g mocnej czekolady bez dodatków
100 g masła
150 g cukru
150 ml wody
4 wielkie żółtka jaj
600 ml podwójnej śmietany
100 g pokruszonego sera koziego
Przygotowanie:
Rozdrobnij czekoladę i umieść z masłem w piekarniku na około 15 minut. Wyjmij i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wolnym ogniu rozpuść cukier w wodzie, a następnie podkręć ogień na kilka minut aby uzyskać lekki syrop. Pozostaw tę masę na minutę do ostygnięcia. Umieść żółtka jaj w misce i zacznij mieszać, wlewając jednocześnie syrop, aż masa będzie gęsta. Wymieszaj ze sobą śmietanę, ser oraz mix czekolady i masła do czasu ujednolicenia. Następnie wlej masę do pojemnika i zamróź.
Sorbet arbuzowo-miętowy
składniki:
6 filiżanek arbuza
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
4 łyżki stołowe poszatkowanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i wodę na patelni, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 45 minut, a następnie chłodź/umieść w lodówce na 1 godz. Włóż arbuza i sok do robota kuchennego i miksuj do jednolitości. Przy użyci dużej miski/sitka oddziel pestki od masy. Wymieszaj syrop z cukru i miętę. Wlej masę arbuzową do płytkiego metalowego naczynia i zamróź, aż pojawią się logowe kryształki na krawędziach (około 30 minut). Przenieś kryształki do środka naczynia, ponownie włóż do zamrażalnika, powtórz co 20 minut, aż masa będzie zamrożona. Podawaj od razu lub przenieś do pojemnika.
Sorbet brzoskwiniowo-owsiany
Składniki:
6 filiżanek brzoskwiń z puszki
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
Przygotowanie:
Według instrukcji powyżej, a następnie posyp opieczonymi płatkami owsianymi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"