Materiał promocyjny

Orzechowe szaleństwo

Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują wszystkim potrawy z domieszką orzechów. W kuchni "Dzień dobry TVN" przygotowali kilka smacznych potraw z orzechów.

Orzechożerstwo z sosem mango

Składniki:

Kilka liści sałat w zależności od upodobań

10 dkg gmixu orzechów (macadami, laskowe, włoskie, ziemne nie solone)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka octu winnego

Kieliszek wody

Szczypta pieprzu kajeńskiego

1/2 mango

1/2 szklanki soku pomarańczowego

Oliwa

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy wodę i ocet, po czym dosypujemy cukru. Gdy lekko się zredukuje, inaczej skarmelizuje, dodajemy orzechy i pieprz kajeński. Obsmażamy aż orzechy dokładnie się pokryję zawartością patelni. Odstawiamy i studzimy. Mango kroimy na drobne kawałki, łączymy z sokiem i oliwą, po czym miksujemy na jednolitą masę. Na talerzu rozkładamy porwaną sałatę, posypujemy orzechami i polewamy dipem mango.

Orzechowe łakomstwo

Składniki:

Mix orzechów najlepiej włoskie laskowe i pistacje

1 gruszka

1 pomarańcz

10 dkg serka mascarpone

100 ml śmietana 36%

1 limonka

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy i gotujemy w soku z pomarańcza aż gruszka będzie miękka a sos się zredukuje i nabierze gęstości. Śmietanę ubijamy i łączymy z mascarpone, wyciśniętą limonką oraz zmielonymi orzechami (małą część pozostawiamy do posypania). Na talerzu rozkładamy mascarpone i układamy na wierzchu gruszkę, polewamy sosem i posypujemy pozostałymi orzechami.

Mil fej kokosowy mocno migdałowy

Składniki:

2 jajka od kury zielononóżki

100 g zmielonych migdałów bio

100 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki brązowego cukru bio

2 banany

3 łyżki miodu spadziowego

2 pomarańcze

garść prażonych świeżych pistacji

szczypta cynamonu

kilka kostek gorzkiej czekolady drobno posiekanej (najlepiej fairtrade)

kilka łyżek masła do smażenia racuszków

ew. bita śmietana i sorbet limonkowy

Przygotowanie:

Pomarańcze obieramy i dzielimy na segmenty (możemy wykorzystać inne owoce byle były lekko kwaśne, by zrównoważyć słodycz deseru). Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka, ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem powoli dodajemy śmietankę i zmielone na pył migdały. Następnie powstałą masę łączymy z pianą z białek, aż uzyskamy puszysty krem. Rozgrzewamy piekarnik do 170 C. Na patelni rozpuszczamy masło i nakładamy łyżką małe zgrabne racuszki. Po kilku minutach odwracamy je na drugą stronę, a następnie przerzucamy do piekarnika, by zachowały temperaturę. Banany kroimy w ukośne plasterki i wrzucamy na teflonową patelnię, chwilę przesmażamy i lekko dosładzamy częścią miodu. Przechodzimy do serwowania. Na spodzie talerza układamy racuszek, na nim banany znowu racuszek i znowu banany, całość posypujemy pistacjami, zdobimy pomarańczami i bitą śmietaną. Deser dobrze łączy się z cynamonem i sorbetem limonkowym.

Palce lizać!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości