Wiosna to doskonały moment na lżejszą kuchnię – z rybami i owocami morza w roli głównej. Jak oryginalnie przyrządzić śledzia, dorsza i sandacza? Jak właściwie upiec rybę, by nie była sucha? Poznajcie sprawdzone przepisy i triki Sebastiana Olmy, szefa kuchni restauracji Belvedere.Kanapka „Fish Burger” ze smażonym śledziem, majonezem ostrygowym, warzywami i awokado
Składniki:
- 500 g świeżych filetów śledziowych
- sól morska w młynku
- czarny pieprz
- 3 awokado
- 2 cytryny
- 1 papryczka chili
- 50 g świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g majonezu
- 3 ostrygi
- 1 bagietka pszenna
- 2 pomidory malinowe
- 1 sałata masłowa
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety śledziowe posyp solą i czarnym pieprzem, obtocz w mące i smaż na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Zdejmij, posyp lekko solą i przełóż na papierowy ręcznik. Awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, dodaj posiekane czerwone chili, kolendrę i odrobinę oliwy z oliwek. Majonez wymieszaj z posiekanymi ostrygami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pszenną przekrój wzdłuż, połóż na suchą patelnię grillową i lekko stostuj. Jedną część bagietki posmaruj majonezem ostrygowym, dodaj plastry pomidora, liście sałaty masłowej, posiekane awokado i smażone kawałki śledzia.
Zobacz także: Przepis na śledzie po grecku
Dorsz Skrei pieczony w sezamie, sosie sojowym i miodzie gryczanym z sałatką krewetkową z ogórkiem i pikantnym sosem jogurtowym
Składniki:
- 100 g czarnego sezamu
- 100 g białego sezamu
- 500 g filetu z dorsza
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 100 ml miodu gryczanego
- 2 limonki
Sałatka:
- 2 zielone ogórki
- 4 sałaty rzymskie „baby”
- 1 pęczek rzodkiewki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 100 g świeżego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 500 g krewetek 16/20
- 1 pęczek cebulki dymki
Przygotowanie:
Czarny i jasny sezam spraż na suchej patelni. Filet dorsza zamocz na około 5 minut w sosie sojowym i odstaw do lodówki. Po wyjęciu przełóż na dno żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 8 minut. Następnie wyjmij i posmaruj miodem gryczanym za pomocą pędzla oraz posyp sprażonym sezamem. Temperaturę piekarnika zwiększ do 220 st. C i wstaw rybę na około 3-4 minuty, aby tylko ładnie się zarumieniła. Po wyjęciu zetrzyj na wierzch ryby skórkę z limonki. Sałatka: ogórka obierz ze skóry, wytnij środek i pokrój w małą kostkę. Sałatę rzymską pokrój w paski, rzodkiewki potnij na ćwiartki. Wymieszaj jogurt z pieprzem cayenne, posiekanym koperkiem i czosnkiem. Krewetki sparz w gorącej wodzie przez około 2 minuty. Wszystkie składniki razem wymieszaj, polej sosem i na wierzch posyp posiekaną cebulką dymką.
Zobacz także: Dorsz pieczony – jak zrobić? Przepis na pyszny filet i polędwicę
Sandacz w papilotach z cytrusami, koprem włoskim i sosem vinaigrette na bazie octu z kwiatów czarnego bzu
Składniki na 4 porcje:
- 1 sandacz w całości (około 1 kg)
- sól morska w młynku
- czarny pieprz
- 100 g świeżej mięty
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 jaja
- 1 łyżka masła
- 100 g cukru
- 50 ml octu z kwiatów czarnego bzu
- 200 ml oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Sandacza wyczyść z łusek, odetnij płetwy i skrzela, posyp solą od środka i włóż liście mięty z odrobiną masła. Na pergaminie ułóż pokrojone w plastry cytryny i pomarańczy, następnie dodaj tymianek i plastry kopru włoskiego. Całość polej oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Na wierzch ułóż sandacza i zwiń papier „od góry” do dołu. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 25 minut (czas pieczenia zależy również od wielkości ryby). W metalowej misce wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj ocet z kwiatów czarnego bzu i cały czas mieszając dodawaj małym strumykiem olej z pestek winogron. Na koniec dodaj posiekaną miętę i szczyptę soli. Po wyjęciu ryby z piekarnika przełóż ją na półmisek i delikatnie odetnij wierzch, następnie polej sosem vinaigrette.
Zobacz także: Przepis na sandacza. Jak szybko przygotować sandacza z patelni i piekarnika?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"