Orkisz spożywany był już w starożytności. W czasach rzymskich był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Zapewniał siłę i wytrwałość. Dziś orkisz powraca z zapomnienia. Produkty na bazie orkiszu dostępne są w wielu sklepach, a w piekarni można kupić orkiszowy chleb. Dlaczego warto go jeść? Piotr Kucharski przedstawia propozycję dań z orkiszu.CHLEB ORKISZOWY
Składniki:
200 g ziaren orkiszu
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g letniej wody
200 g mąki orkiszowej razowej
250 g mąki orkiszowej
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu namoczyć i odstawić na około 12 godz. Po tym czasie, drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać ze sobą mąki i sól, wlać rozczyn z drożdży dodać namoczone ziarna i olej. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki (ok. 26 cm). Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Piec około 1 godz. Po wyjęciu z pieca posmarować wierzch chleba wodą, wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.
ORKISZOTTO Z GRZYBAMI
Składniki:
0,5 szklanki orkiszu
50 g suszonych borowików
oliwa z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
250 g boczniaków, pokrojonych w plasterki
250 g pieczarek, oczyszczonych, pokrojonych w plasterki
kieliszek białego wytrawnego wina
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
50 g tartego parmezanu lub pecorino
2 szczypty rozmarynu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Namoczyć orkisz i suszone grzyby w ciepłej wodzie na około 30-40 min. Odsączyć grzyby, wywar z grzybów dodać do bulionu. Rozgrzać dużą patelnię z oliwą z oliwek, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać boczniaki i pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać namoczony orkisz i suszone grzyby. Smażyć całość kilka minut. Dodać kieliszek wina, mieszać aż całość płynu zostanie wchłonięta. Dodać 1 szklanki bulionu, zagotować, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 50 min. Gdy ziarna są już miękkie, zdjąć pokrywkę, gotować aż płyn się zredukuje, co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Dodać tarty ser, wymieszać, przed podaniem posypać siekaną pietruszką.
WŁOSKA ZUPA Z ORKISZEM
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula, pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku, posiekanych
100 g selera, pokrojony w kostkę
1 por, pokrojony w plastry
2 duże marchewki, pokrojone w plastry
0,5 szklanki ziaren orkiszu, przepłukanego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka białej fasoli
200 g mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
świeże liście bazylii
tarty żółty ser, do posypania
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, seler, por i marchewkę. Podsmażyć kilka minut. Dodać orkisz, pomidory z puszki i tyle wody aby całość była zakryta. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 min, co jakiś czas mieszając. Dodać fasolę z puszki, mrożony groszek, doprawić sola i pieprzem, Jelni potrzeba dodać więcej wody, gotować kolejne 20 min. Przed podaniem dodać liście bazylii i posypać tartym serem.
SAŁATKA Z ORKISZEM
Składniki:
0,5 szklanki ziaren orkiszu
czarne oliwki
suszone pomidory w oleju
papryka konserwowa
kukurydza z puszki
korniszony, kiełki fasoli mung, rzeżucha, oliwa
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziarna orkiszu dokładnie wypłukać i gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 1 godziny (można wcześniej namoczyć ziarna na kilka godzin, szybciej się ugotują), odsączyć i wystudzić. Gdy orkisz się gotuje, pokroić pozostałe składniki i połączyć według dowolnych proporcji. Składniki są tylko sugestią czego możemy użyć i jeśli brakuje nam któregoś ze składników możemy go pominąć lub zastąpić innym. Latem możemy dodać np. świeże pomidory, ogórki czy rukolę.
CIASTECZKA ORKISZOWE
Składniki:
150 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki orkiszowej
50 g orzechów włoskich
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100-120 g twardego masła
3 łyżki cukru
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wymieszać ze sobą. Dodać jajko i wymieszać. Masło zetrzeć na tarce do jarzyn na najgrubszych oczkach, dodać do pozostałych składników, i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę, jeśli jest za sucha można dodać więcej masła i np. soku z cytryny. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra, wyciąć ulubione wzory ciastek, piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 220 C około 10-12 min, aż zrobią się złotobrązowe.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"