Orientalne grzyby. Shiitake, maitake i... boczniake ;-)

Nasze studio opanowały dziś... orientalne grzyby. Jakie są ulubione grzyby Doroty, a jakie Marcina? Jakie właściwości mają grzyby shiitake? Co można zrobić z grzybów maitake, a co z boczniaków? I jak smakuje burger z portobello i kozim serem? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedział kucharz Charlie Daigneault, któremu towarzyszyła Natalia Gmyrek, uczestniczka programu MasterChef. Skorzystajcie z ich przepisów!

Charlie:

Burger z portobello i kozim serem (4 porcje)

Składniki:

4 bułki do burgera

4 główki grzybów portobello

1 rolada sera koziego

2 czerwone cebule w plastrach

1 bakłażan

2 czerwone papryki

oliwa z oliwek

sól, pieprz

natka pietruszki

Przygotowanie:

Główki grzybów posmarować oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Do środka każdej główki włożyć plaster koziego sera. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i posmarować oliwą. Resztę warzyw przekroić na pół, posmarować oliwą, przyprawić i piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 7 min przed końcem dodać do piekarnika grzyby z serem. Bułki przekroić i włożyć do środka upieczony kapelusz portobello, dodać warzywa i posypać natką pietruszki.

Risotto, grzyby shiitake z dorszem 

Składniki:

2 ½ litra bulionu jarzynowego

1 szalotka

1 ząbek czosnku

60 g masła

300 g świeżych małych grzybów shiitake

400 g ryżu

400 g polędwiczki z dorsza

300 ml szampana

100 g tartego parmezanu

posiekana natka pietruszki

sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku podsmażyć na maśle pokrojone szalotki. Po 3-4 minutach dodać czosnek. Po kolejnych 3-4 minutach dodać ryż i smażyć do momentu zredukowania płynu w garnku. Dodać szampana i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Następnie stopniowo dolewać wywar i gotować mieszając cały czas. Gdy ryż zaabsorbuje cały wywar, dolać kolejną porcję. Powtarzać do momentu, gdy ryż będzie al dente. Na samym końcu dodać parmezan. Shiitake podsmażyć na gorącej patelni z masłem około 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni smażyć polędwiczki z dorsza około 4-5 minut. Doprawić solą. Do risotto dodać usmażone shiitake oraz dorsza. Podawać udekorowane pietruszką.

Składniki:

½ kg grzybów maitake

50 g kaszy manny

1 mała cebula

1 mała czerstwa bułka

2 jajka

½ szklanki passaty pomidorowej

100 ml białego wina

¼ kostki masła

natka pietruszki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Grzyby umyć i ugotować. Następnie zmielić z namoczoną bułką i podsmażoną na maśle cebulą. Do masy dodać kaszę mannę, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i zostawić w lodówce na ½ godziny. Po tym czasie uformować z masy owalne klopsy i obsmażyć z obu stron na maśle. Przełożyć do rondla i zalać passatą wymieszaną wcześniej z winem. Dusić ok. 15 minut.

Natalia:

Składniki:

1 filet z indyka

2 ząbki czosnku

10 szt. węgierek (albo innych słodkich fioletowych śliwek)

Świeży rozmaryn i tymianek

Paczka płatków migdałowych

2 szalotki

20 szt. boczniaka cytrynowego

Cytryna

Oliwa z oliwek

Sól, Pieprz

Przygotowanie:

Filety z indyka myjemy i kroimy na kawałki. Nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Odstawiamy do marynowania. Wyciągamy pestki ze śliwek i kroimy na ćwiartki. Czyścimy grzybki. Prażymy migdały na suchej patelni. Szalotkę kroimy w kosteczkę. Czosnek w małe plasterki. Smażymy na oliwie. Dodajemy grzyby i świeże zioła i podlewamy winem. Dodajemy usmażonego indyka i śliwki. Czekamy aż owoce puszczą sok. Ocieramy skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wykładamy dania w na talerz i posypujemy płatkami migdałów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości