Orientalna zupa z jaglanką, buraczane burgery i makaron z dyni

Jej kuchnią i potrawami zachwyca się sama Kayah. Skorzystajcie z przepisów Iwony Zasuwy na twarożek warzywny, orientalną zupę-krem z jaglanką, burgery buraczane. Zobaczcie, jak zrobić makaron z dyni! Do dzieła!

Gorące "kakao" bez mleka

Składniki:

1 l gorącego mleka kokosowego lub jaglanego

duża garść daktyli bez pestek

2 łyżki kakao surowego w proszku lub karobu

płaska łyżeczka wanilii burbońskiej

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Daktyle moczyć we wrzątku pół godziny. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładko. Podawać na gorąco.

Składniki:

2 szklanki migdałów bez skórki

sok z 1-2 cytryn

sól, pieprz

1-2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

woda

dodatki: rzodkiewka, szczypiorek/dymka, koperek, świeży ogórek lub pomidor

Przygotowanie:

Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny. Odsącz i zmiksuj z sokiem z cytryny, dolewając wodę. Nie musisz miksować na gładką masę, "twarożek" może być grudkowaty. Dolej około 5 łyżek oliwy. Przypraw solą i czosnkiem, dodaj ulubione warzywa i wymieszaj.

Składniki:

2-3 marchewki

1 korzeń pietruszki

1/2 średniej dyni hokkaido lub butternut

1/2 szklanki wiórków kokosowych

domowe curry:

1/2 cebuli

2 centymetry świeżego imbiru

ostra papryka

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

3 ząbki czosnku

1/2 litra passaty pomidorowej

2 łyżki oleju kokosowego

syrop klonowy / ksylitol

sól, pieprz

5 łyżek kaszy jaglanej

Przygotowanie:

W garnku podpraż na oleju kokosowym drobno posiekany czosnek, cebulę, imbir, kurkumę i ostrą paprykę. Następnie dodaj wiórki kokosowe i podgrzej całość, nieustannie mieszając. Marchew, pietruszkę i dynię obierz, pokrój w solidną kostkę i dołóż do garnka. Dodaj surową kaszę, podlej całość niewielką ilością wody i zagotuj. Kiedy kasza i warzywa będą dość miękkie, wlej passatę, dopraw całość solą i dowolnym słodem do smaku. Zmiksuj na krem. Podawaj.

Składniki:

3 szklanki kaszy jaglanej

2 buraki pieczone

2 cebule

1 jabłko

2 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy

świeże zioła: tymianek, lubczyk, majeranek, oregano

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka czarnuszki

1 łyżeczka mielonego kminku

sól i pieprz ziołowy do smaku

ziarno czarnego lub białego sezamu / płatki amarantusa, jaglane itp.

masło klarowane lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj i ostudź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie tłuszczu z dodatkiem przypraw. Przełóż do miski, dodaj stare na tarce o drobnych oczkach buraki oraz jabłko starte na purée. Dołóż kaszę i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj dokładnie, a następnie zmiksuj 1/5 masy ręcznym blenderze (to ułatwi formowanie burgerów). Połącz wszystko starannie, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Uformuj kotleciki, obtocz w wybranej panierce (sezam lub płatki) i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 40-60 minut.

Składniki:

1 szt. słusznych rozmiarów dyni makaronowej (odmiana "Pyza")

Przygotowanie:

Dynię umyj, ponakłuwaj widelcem, włóż do piekarnika w całości i upiecz. Zwykle jest gotowa po upływie 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy nieco ostygnie - przekrój, pestki usuń łyżką. Twoim oczom ukaże się góra makaronowych nici, które za pomocą widelca wyskrob z dyniowych połówek. Serwuj ten wyjątkowy makaron z typowym sosem, jakiego używasz do makaronu: pomidorowym z bazylią, aglio di olio lub innym, który lubisz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości