Materiał promocyjny

Orientalna kuchnia

Orientalna kuchnia
Orientalna kuchnia
W naszej kuchni spotkaliśmy się z aktorskim małżeństwem - Marcinem Perchuciem i Anetą Todorczuk-Perchuć. Towarzyszył im kucharz Piotr Kucharski, który przygotował orientalne dania, bo aktorzy niedawno wrócili z wyprawy do Turcji.

PILAW Z KURCZAKIEM

Składniki:

2 zielone papryki, pokrojone w kostkę

2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę

1 ostra papryka, drobno pokrojona

1 duża cebula

oliwa do smażenia

kurczak podzielony na 8 części

100 g ryżu długoziarnistego

szczypta szafranu

4 pomidory, pokrojone w kostkę

0,5 l bulionu warzywnego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć papryki i cebulę. Dodać kurczaka. Smażyć około 20 min. Dodać ryż i chochelkę bulionu. Stopniowo dolewać bulion. Dodać posiekane pomidory. Gotować wszystko na maleńkim ogniu, aż ryż i kurczak będzie miękki.

KOFTY Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki:

350 g mielonej wołowiny lub jagnięciny, lub mieszanego mięsa

1 cebula, drobno posiekana

2 łyżki soku cytrynowego

30 g bulki tartej

1 łyżeczka mięty

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka sproszkowanego kminku

sól, pieprz

olej do smażenia

Sos jogurtowy:

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki liści mięty, posiekane

200 g gęstego jogurtu

sok z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kofty: Wszystkie składniki na kotleciki wymieszać i dokładnie wyrobić na gładką masę.. Uformować 6-8 owalnych kotlecików. Kofty smażyć na oleju na brązowy kolor, a następnie obsuszyć na papierowych ręcznikach.

Sos jogurtowy: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podawać z Koftami.

BOREK Z FETĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki:

1 kg ciasta yufka lub filo

100 g masła

1 szklanka mleka

2 jajka

200 g sera feta

3 ugotowane w łupinach ziemniaki

100 g żółtego sera

kminek

pieprz

pęczek natki pietruszki, posiekany

Przygotowanie:

Dużą blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem. Wyłożyć dużym płatem ciasta. Masło rozpuścić w garnku i dokładnie wymieszać z mlekiem, jajkami. Taką mieszanką posmarować ciasto, ułożyć kolejne dwie smarując je obficie mieszanką mleczną. Ziemniaki obrać i rozbić widelcem, dodać ser feta i dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić pieprzem i kminkiem. Farsz rozłożyć na ciasto, posypać natką pietruszki i żółtym serem. Ułożyć na wierchu kolejne warstwy ciasta, za każdym razem smarując mieszanką mleczną. Na wierzch ciasta wylać pozostałą mieszankę. Piec ok. 30 min. w 180 °C

CIASTO HERBACIANE

Składniki:

300 ml zaparzonej mocnej czarnej herbaty

200 g orzechów włoskich, lekko rozdrobnionych

4 jajka

200 g cukru

250 g oleju słonecznikowego

2 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki kakao

sok wyciśnięty z jednej cytryny

500 g gorzkiego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski i przy pomocy miksera ubić z cukrem na gładką masę. Dodać herbatę, orzechy, olej, cukier waniliowy, kakao i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 o C.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości