Materiał promocyjny

Opera od kuchni

Dziś udało nam się zaprosić dwie wielkie śpiewaczki operowe Małgorzatę Walewską i Aleksandrę Kurzak. W kuchni przygotowały specjalnie dla nas kilka potraw.

Francuska babka ze śliwkami

Ciasto:

5 łyżek mąki

3 łyżki cukru

3 łyżki mleka

2 łyżki oliwy

1 jajko

szczypta soli

1/2 torebki proszku do pieczenia

1/2 kg. śliwek

Krem:

6 dkg. masła

3 łyżki cukru

1 jajko

garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta. Dodać przepołowione śliwki. Wylać do tortownicy posmarowanej masłem. Podpiec 20 minut w temperaturze 180st. C. Na podpieczone ciasto wylać roztopione masło, wymieszane z pozostałymi składnikami kremu. Posypać migdałami i piec jeszcze 30 minut. Serwować ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.

Składniki dania obiadowego:

Krewetki królewskie całe w skorupie 1 kg

Nać pietruszki 1 pęczek

Czosnek 1 główka

Masło

Oliwa z oliwek (extra virgin) 40 ml.

Makaron czarny (tagliatelle lub tagliolini) 1 kg.

Młynek z solą morską i pieprzem czarnym po 1 sztuce.

Wino białe 1 butelka wytrawne

1 bagietka

Sałatka

Składniki:

różne gatunki sałat (rzymska, roszponka, radicchio, rucola)

świeże liście bazylii

kilkanaście krewetek

orzeszki pinii

odrobina octu balsamico

oliwa z oliwek

szczypta cukru i soli

Przygotowanie:

Mieszamy sałatę z liśćmi bazylii. Dorzucamy zrumienione na suchej patelni orzeszki pinii. W ostatniej chwili przyprawiamy odrobiną octu basamico z oliwą z oliwek, szczyptą cukru i soli. Na wymieszanej sałatce układamy świeżo podsmażone na oliwce spore krewetki i podajemy na stół. Jeśli ktoś lubi, można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości