Przepisy kulinarne

Opera od kuchni

Dziś udało nam się zaprosić dwie wielkie śpiewaczki operowe Małgorzatę Walewską i Aleksandrę Kurzak. W kuchni przygotowały specjalnie dla nas kilka potraw.

Francuska babka ze śliwkami

Ciasto:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
1 jajko
szczypta soli
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/2 kg. śliwek
Krem:
6 dkg. masła
3 łyżki cukru
1 jajko
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta. Dodać przepołowione śliwki. Wylać do tortownicy posmarowanej masłem. Podpiec 20 minut w temperaturze 180st. C. Na podpieczone ciasto wylać roztopione masło, wymieszane z pozostałymi składnikami kremu. Posypać migdałami i piec jeszcze 30 minut. Serwować ciepłe, najlepiej z lodami waniliowymi.

Składniki dania obiadowego:

Krewetki królewskie całe w skorupie 1 kg
Nać pietruszki 1 pęczek
Czosnek 1 główka
Masło
Oliwa z oliwek (extra virgin) 40 ml.
Makaron czarny (tagliatelle lub tagliolini) 1 kg.
Młynek z solą morską i pieprzem czarnym po 1 sztuce.
Wino białe 1 butelka wytrawne
1 bagietka

Sałatka

Składniki:
różne gatunki sałat (rzymska, roszponka, radicchio, rucola)
świeże liście bazylii
kilkanaście krewetek
orzeszki pinii
odrobina octu balsamico
oliwa z oliwek
szczypta cukru i soli

Przygotowanie:
Mieszamy sałatę z liśćmi bazylii. Dorzucamy zrumienione na suchej patelni orzeszki pinii. W ostatniej chwili przyprawiamy odrobiną octu basamico z oliwą z oliwek, szczyptą cukru i soli. Na wymieszanej sałatce układamy świeżo podsmażone na oliwce spore krewetki i podajemy na stół. Jeśli ktoś lubi, można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
82
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0