Materiał promocyjny

Olivier Janiak i Karolina Malinowska - moda na kuchnię!

Wyznaczają modowe trendy. Zawsze dobrze ubrani, stylowi i nowocześni. Towarzyszyliśmy im w czasie nagrań do pewnego bardzo ciekawego przedsięwzięcia. Jakim są małżeństwem i czy konkurują ze sobą? Kto ma większą szafę? Jak spędzają weekendy oraz jaką potrawą Olivier uwiódł swoją piękną żonę Karolinę? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy najlepiej ubraną parę polskiego show-biznesu!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Bajeczna kaczka Babci Irenki

Składniki:

6 udek kaczych

6 jabłek szara reneta i kilka do buraczków i sosu

8 buraków

Ziemniaki

Czosnek

5 dużych cebul

Goździki

Majeranek

Suszone warzywa

rozmaryn

Sposób przygotowania:

Kaczkę myjemy a następnie nacieramy majerankiem. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Do tego dodajemy goździki. Całość zostawiamy w dużej misce na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Dzięki temu kaczka nie wyschnie.

Dodatki:

Buraczki

Buraczki gotujemy na miękko. Kroimy i smażymy na patelni z jabłkami i cebulką.

Sos do ziemniaków

Cebulkę podsmażamy z jabłkami na tłuszczu spod kaczki. Polewamy tym ugotowane ziemniaki.

Ziemniaki

Gotujemy na miękko. Posypujemy rozmarynem.

Gzik z pyrami

Składniki:

8 dużych ziemniaków

500 g twarożku śmietankowego

cebula

koperek, szczypiorek

śmietana

olej lniany

sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w wodzie w mundurkach z odrobiną soli. Twarożek wymieszać z odrobiną śmietanki dodać pokrojoną cebulkę, posiekany koper, szczypior. Całość wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podawać z gorącymi ziemniakami przekrojonymi na połówki . Całość skropić odrobiną oleju lnianego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości