Olejek rycynowy to skuteczna, a przede wszystkim tania metoda pielęgnacji. Doceniały go już nasze babcie, a dzisiaj coraz częściej sięgają po niego również młode kobiety. Jakie jest zastosowanie oleju rycynowego i dlaczego warto po niego sięgnąć?

Pochodzące z dalekiej Afryki i Indii nasiona rącznika pospolitego są źródłem cennego oleju rycynowego. Od lat olejek ten znajduje się w podstawowym wyposażeniu każdej domowej apteczki i kosmetyczki. Doceniany przede wszystkim za swoje działanie lecznicze i pielęgnacyjne. Może być stosowany samodzielnie bądź wzbogacać skład produktów myjących, pielęgnacyjnych, a nawet leków.

Olejek rycynowy dobry na wszystko?

O leju rycynowego przynosi efekty wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Doskonale radzi sobie ze stanami zapalnymi skóry, zmianami o charakterze bakteryjnym i wirusowym paznokci. Działa pielęgnująco, wspomagająco i odżywczo na włosy i skórę głowy. Olej rycynowy to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Mieszanka witaminy E, kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6) i minerałów czyni z niego produkt o szerokim zastosowaniu regenerującym skórę, rozjaśniającym przebarwienia i wspomagającym działanie innych kosmetyków.

Jak może być wykorzystywany?

Olejek rycynowy na twarz znajdzie zastosowanie stałe, jak i doraźne. Ukoi bolesne oparzenia słoneczne, nawilży, odżywi skórę suchą i przesuszoną. Pomoże również wyciszyć stany ropne. Olej rycynowy stosowany na trądzik zadziała antybakteryjnie, nie tylko wysuszając zmiany, ale nie dopuszczając do rozsiania ich po całej twarzy. Dzięki szerokiemu działaniu okaże się pomocny osobom o każdej typie cery. Olej rycynowy wykazuje silne działanie regeneracyjne i wspomagające komórki skóry do odnowy. Zmusza ją do produkcji włókien kolagenowych i elastyny, wyraźnie opóźniając proces starzenia się skóry. Nie wchodzi w reakcję z kremami, dlatego można go łączyć z kosmetykami do codziennej pielęgnacji. W celu podjęcia kuracji spłycania zmarszczek, zaleca się smarowanie nim miejsc problematycznych bezpośrednio. Wnikając dogłębnie wyraźni spłyci niechciane zagłębienia. Jest niezastąpiony w pielęgnacji skóry wokół oczu . Stosowany od razu po dokładnym demakijażu zredukuje nieestetyczne “kurze łapki”. Olej rycynowy to również fantastyczny nawilżacz. Dzięki bogatej zawartości kwasów tłuszczowych pomaga utrzymać prawidłowy stopień nawilżenia skóry. Dlatego polecany jest nie tylko do codziennej pielęgnacji, ale też jako pomoc w leczeniu miejsc bardzo przesuszonych i liszajów. Zaleca się nakładanie kilka kropel oleju na oczyszczoną i zwilżoną skórę, a następnie przeprowadzenie masażu w celu dogłębnej aplikacji.

Olej rycynowy radzi sobie z bliznami i rozstępami . Regularnie nakładany na skórę opóźni proces rozpadu włókien kolagenowych i pobudzi skórę do produkcji nowych. Skóra staje się wyraźnie jaśniejsza, a widoczne blizny i rozstępy spłycone. Olejek poradzi sobie również z problematyczną, twardą i pękającą skórą pięt. Dodawany do kremów, podtrzyma efekt miękkiej i gładkiej skóry. W celu zmiękczenia miejsc zrogowaciałych poleca się całonocne okłady. Stosowany na paznokcie odżywi je, zregeneruje, zadziała też antybakteryjnie.

Olejek rycynowy stosowany na włosy to bardzo dobre lekarstwo na problem słabych i wypadających kosmyków. Pobudza krążenie krwi w skórze głowy, dzięki czemu cebulki stają się mocniejsze i zregenerowane. Regularnie stosowany jako wcierka odżywi skórę głowy. Ponadto zadziała bezpośrednio na porost włosów. Jest niezastąpiony w leczeniu infekcji skóry głowy. Dzięki swoim przeciwgrzybicznym właściwościom zwalcza problem nawracających stanów zapalnych.Wcierany w końcówki włosów odżywi je, zapobiegając łamaniu. Stosowana przez babcie maska do włosów z żółtek, nafty i olejku rycynowego coraz bardziej doceniana jest również przez kobiety w młodym wieku, które pragną naturalnej i regenerującej kuracji dla swoich włosów. Efektem stosowania takich masek są miękkie, puszyste, lśniące i przede wszystkim mocne włosy.

Olejek rycynowy działa również na brwi i rzęsy . Odżywia, regeneruje i pobudza ich wzrost. Paniom przedłużającym rzęsy bądź stosującym zabieg henny na brwi, zaleca się zrobienie przerwy na przeprowadzenie kuracji odżywczej i regenerującej właśnie z wykorzystaniem oleju rycynowego.

Olejek okaże się również przydatny w sezonie letnim, kiedy narażeni jesteśmy na ukąszenia przez owady . Olejek zmniejszy opuchliznę i zniweluje świąd. Działanie olejku rycynowego doceniane jest również przy dolegliwościach bólowych krzyża, głowy i pleców. Okłady z podgrzanego oleju przyniosą ulgę i złagodzą ból. Pomaga też w zaparciach i wspomaga pracę wątroby. W tym celu poleca się masaż olejkiem okolic brzucha i podbrzusza.

Zobacz film: Domowe olejki eteryczne. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0