Oleje i pestki nasion - dlaczego warto je spożywać?

Pestki i wykonane z nich oleje to samo zdrowie. Jednak nieumiejętne połączenia zamiast pomóc, mogą nam zaszkodzić. Które warto spożywać, a których unikać? O tym opowiedziała nam dietetyk, Anna Radowicka.

Pestki dyni i właściwości oleju

Olej z pestek dyni doceniony został już dawno ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Jak przyznała nasza specjalistka, zawiera on witaminy A i E, a co za tym idzie, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ponadto olej z pestek dyni jest produktem antybakteryjnym, przeciwutleniającym oraz przeciwgrzybicznym, a swoje zastosowanie znalazł również w kosmetyce. Regularnie stosowany ujędrnia, nawilża oraz regeneruje.

Olej dyniowy bardzo pomaga na pasożyty, dobry jest też na odporność. Stosuje się go, żeby nawilżyć skórę, dobry jest dla osób z łuszczycą

– powiedziała Anna Radowicka.

Co więcej, dietetyczka podkreśliła, że najważniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym, który znajduje się w oleju, jest kwas omega-6. Jego niedobór może doprowadzić do bezpłodności, zmniejszonej odporności organizmu, a także zmian skórnych.

Pestki z awokado i olej z czarnych porzeczek

Pestki awokado, choć niepozorne, mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jak je spożywać? Najłatwiejszą metodą, o której wspomniała nam dietetyk, jest pieczenie pestki w piekarniku. Wystarczą 2 godziny by zmiękła. Po wystudzeniu możemy zarówno zblendować, jak i zetrzeć pestkę na tarce, a następnie dodać do jogurtów, zup czy sałatek.

Co tak cennego ma w sobie pestka awokado? Przede wszystkim luteinę, która kontroluje stres oksydacyjny i zapalny oraz polifenole, które wzmacniają układ odpornościowy i pobudzają działania przeciwzapalne. Ekstrakt z pestek awokado obniża poziom cholesterolu LDL.

Jedna pestka zawiera aż 70 proc. przeciwutleniaczy, które są zbawienne dla naszego zdrowia pod każdym kątem, nie tylko wyglądu, ale także oczyszczenia organizmu. Samo w sobie awokado jako owoc jest rewelacyjne, to prawdziwa bomba witaminowa

- dodała specjalistka.

Wiele właściwości prozdrowotnych wykazują także pestki i olej z czarnej porzeczki. Produkty wykonane z tego owocu są znakomitym źródłem kwasu askorbinowego. Jak zdradziła nam dietetyczka, dostarczają znacznie więcej witamin C niż cytrusy. Ponadto w swoich wartościach odżywczych posiadają również wysoką zawartość potasu oraz żelaza.

Pestki z porzeczek – tutaj jest aż 5 razy więcej witaminy C niż w cytrusach. Jedna łyżeczka to jest około 260 procent zapotrzebowania

- dodała.

Pestki, na które warto uważać – morele, winogrona i jabłka

Słyszeliście o oleju z pestek moreli? Ten mały owoc, choć zdrowy ma jedno "ale". Pestki w swoim składzie posiadają także cyjanek. Według niektórych badań spożywanie ich zbyt dużej ilości może doprowadzić do zatrucia cyjankiem.

Niebezpieczny może być także olej z pestek winogron. Produkt ten zawiera bardzo dużo kwasów omega 6, które spożywane nadmiernie źle wpływają na nasze zdrowie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie produktu w celach pielęgnacyjnych.

Pestki z jabłek zawierają natomiast amigdalinę, która może być trująca. Choć pestki w stanie nienaruszonym nie są szkodliwe, przeżuwane lub trawione powodują, że związek rozpada się na cyjanowodór. Duża dawka substancji może doprowadzić do śmierci, natomiast mniejsza ilość cyjanku powoduje ból głowy, nudności, wymiotów, skurcz żołądka, osłabienia i dezorientacji.

Z tymi olejami uważajcie. W przypadku oleju z pestek winogron jest zły stosunek kwasów omega 6 do omega 3, a jeżeli tak się dzieje, to pojawiają się stany prozapalne

- apelowała Anna Radowicka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Zobacz także:

Aplikacja, która ma uzmysłowić, że toalety publiczne cały czas są potrzebne

W czynie społecznym remontują pałac. "Wszystko zaczęło się od marzenia"

Iga Świątek zagra o finał French Open! Tata zawodniczki: "Mam nadzieje, że nie wie, co się tutaj dzieje w kraju"

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości