Przepisy kulinarne

Olej konopny wraca do łask!

Przepisy kulinarne

Olej konopny wraca do łask!

Niegdyś bardzo popularny, dziś praktycznie zapomniany, olej konopny wraca do kuchni! Agnieszka Maciąg zaproponowała dziś kilka przepisów na dania z dodatkiem tego oleju! Jak smakuje, jakie ma działanie i czy jego spożywanie jest w Polsce legalne? Zobaczcie!

 

 

Humus z olejem konopnym, kuminem i pieczonymi warzywami

Składniki:

Na humus:
800 g ugotowanej cieciorki, lub 2 puszki x 400g
4 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
4- 6 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej papryki
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki 
opcjonalnie odrobina wody – jeśli pasta jest zbyt gęsta

Pieczone warzywa:
2 średniej wielkości cukinie
2 czerwone papryki
6 szalotek
2 główki czosnku
olej do pieczenia

 

Przygotowanie:
Warzywa pokrój u upiecz. Opłukaną i osuszoną ciecierzycę przełóż do miksera, dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem świeżych ziół i sezamu), i wymieszaj na puree. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody. Podawaj z pieczonymi warzywami lub z pieczywem, posypane świeżymi ziołami i sezamem.

Dressing z awokado i kolendry, z olejem konopnym

Składniki:
1 miękkie, dojrzałe awokado
3/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju konopnego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
1 łyżka soku z limonki
1 szalotka
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w blenderze. Używaj do sałaty, pieczonych warzyw, rzodkiewek itd…

Pesto z czosnku niedźwiedziego z olejem konopnym

Składniki:
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
ok 1/4 - ½ szklanki oleju konopnego
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
½ szklanki orzeszków pinii

Przygotowanie:
Orzeszki pinii zmiel. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi zmiksuj z pozostałymi składnikami na pesto. Podawaj do makaronów, warzyw, pieczywa, serów, ryb itd….

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
88
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0