Przepisy kulinarne

Ola Szwed w kuchni Roberta Sowy

Ola niedawno wkroczyła w dorosłość, ale na swoim koncie ma już wiele lat pracy. Karierę zawodową zaczynała od zespołu dziecięcego, który towarzyszył występom Majki Jeżowskiej. Dziś wystąpiła w naszej kuchni razem z Robertem Sową.

Podudzia z indyka z cukinią, dynią, boczniakami i ananasem

Składniki dla 4 osób:
500 g podudzi z indyka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
Imbir
1 cukinia
100 g pokrojonej w cząstki dyni
1 czerwona cebula
100 g ananasa
8 boczniaków
1 szklanki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
200  ml bulionu drobiowego Kucharek
Do smaku: sól, grubo mielony pieprz indyjski Prymat, słodka papryka węgierska
1 pęczek kolendry
50 g prażonych orzechów nerkowca
50 g prażonych migdałów

Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić na kawałki. Przygotować marynatę, łącząc wszystkie jej składniki, a następnie natrzeć nią mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Pokrojona w kostkę cukinię, cebulę, obranego i pokrojonego w cząstki ananasa i boczniaki smażyć przez około 15 minut. Mięso i pokrojona w cząstki dynię podsmażyć, dodać białe wino i bulion, całość dusić do miękkości. Aromatyczne warzywa z ananasem i boczniakami dodać do mięsa, posypać migdałami i orzechami nerkowca, a następnie doprawić do smaku. Danie posypać świeżo siekaną kolendrą i podawać z kaszą kuskus.

Smażone boczniaki z serem oscypek i figowym balsamico
Składniki dla 4 osób:
400 g świeżych borowików
400 g sera oscypek
4 łyżki figowego balsamico
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Do smaku: sól czosnkowa Prymat, tymianek Prymat, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
1 pęczka szczypiorku do dekoracji
1 pokrojona na kromki ciabatta

Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i pokrojone w plastry borowiki usmażyć na oliwie z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość doprawić do smaku solą czosnkową, tymiankiem, grubo mielonym pieprzem i papryką. Ser oscypek pokroić w plastry i zgrillować. Kromki ciabatty podpiec w tosterze lub zgrillować. Na pieczywie ułożyć oscypka, na nim aromatyczne borowiki. Przed podaniem skropić figowym balsamico.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
83
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0