Przepisy kulinarne

Ola Ciupa i Monika Goździalska przygotowały vongole

W kuchni Dzień dobry TVN Monika Goździalska, uczestniczka Masterchefa, oraz Ola Ciupa przygotowały: ser kozi z migdałami i sosem z malin chilli i imbiru, tatar z łososia, vongole w sosie śmietankowym z orzeszkami pini, krewetki w pancerzach z czosnkiem, limonką i chilli. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Ser kozi z migdałami i sosem z malin chilli i imbiru

Składniki:
połowa szklanki malin lub truskawek
pół łyżeczki świeżego imbiru
5 łyżek płatków migdałów
4 łyżeczki oliwy z oliwek
botwinka z mixem sałat
łyżka soku malinowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ser kozi w roladce
papryczka chilli

Przygotowanie:
Serek kozi kroimy na plasterki około 2 cm. Moczymy w oliwie i okłady plasterkami  migdałów  z dwóch stron. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Maliny ugniatamy dodajemy imbir i chilli lekko podgrzewamy. Dresing do botwinki z mix sałat. Mieszamy sok z malin, sok z cytryny, musztardę.
Delikatnie mieszamy w sałatę z sosem. Na talerz wlewamy w trochę sosu z malin - układamy ser kozi w migdałami. Obok układamy sałatkę z Botwinka.

Krewetki w pancerzach z czosnkiem, limonką i chilli

Składniki:
16 mrożonych krewetek lub langustynek
papryczka chilli
4 ząbki czosnku
skórka z limonki
szpinak świeży
kolendra
masło
pieprz
sól

Przygotowanie:
Mrożone krewetki rozmrażamy  w zimnej wodzie potem osuszamy papierowym ręcznikiem.   ROZGRZEWAMY  patelnię i na maśle smażymy krewetki, 1 ,5 minuty z każdej strony. W międzyczasie dorzucamy  posiekany Czosnek ,skórkę  z limonki, chilli,sól i pieprz. Świeży  szpinak myjemy - rozgrzewamy patelnię dodajemy w trochę oliwy z oliwek wkładamy szpinak dodajemy posiekany Czosnek i chilli chwile mieszamy dodajemy sól i pieprz. Na talerzu układamy krewetki i dodajemy obok pyszny szpinak.

Vongole w sosie śmietankowym z orzeszkami pini

Składniki:
Vongole - jedno opakowanie
kieliszek białego wina
śmietanka 36%
oliwa z oliwek
papryka chilli
orzeszki pini
pietruszka
bagietka czosnek

Przygotowanie:
Muszle myjemy w wodzie z odrobiną soli. Z reguły małe muszle są bardzo czyste. Na dno garnka wlewamy odrobinę oliwy wkładamy  umyte muszle  po chwili dodajemy wino - redukuje my
Dodajemy posiekany Czosnek i papryczkę chilli (uważamy z ilością). Odrobinę soli i pieprz
Pod koniec dodajemy śmietanę i prażone na suchej patelni orzeszki pini. Chwilę gotujemy aż muszle się otworzą dodajemy posiekaną pietruszkę.  Układamy w głębokim talerzu. Podajemy z bagietka

Tatar z łososia

Składniki:
250 gram świeżego łososia
kawior tobiko
papryczka chilli
oliwa z oliwek
duży kapar
sól, pieprz
awokado
szalotka
cytryna

Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy. Kroimy  na drobne kawałki i Siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę. Łyżeczka  oliwy z oliwek. Posiekaną odrobinę papryczki chilli. Wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Dekorujemy  paskami  awokado -które układamy na talerzu na to kładziemy nasz tatar. Dekorujemy kawiorem tobiko i na wierzchu  kładziemy dużego kapara.

Czekoladowe miseczki z serkiem Mascarpone i gorącymi malinami

Składniki:
serek Mascarpone
balon - mały rozmiar
czekolada mleczna
czekolada gorzka
papryczka chilli
śmietanka 36%
świeża mięta
limonka
maliny

Przygotowanie:
W rade ku rozpuszczamy  czekoladę. Dodajemy posiekane chilli  odrobinę i skórkę z dalej limonki  oraz sok z połowy  mieszamy. Pompujemy balon. Smarujemy  go u dołu na formę miseczki  układamy  na pergaminie wkładamy  do zamrażalnika. W misce mieszamy serek Mascarpone  ze śmietanka  energicznymi  ruchami. Do radełka wkładamy maliny  i odrobinę soku z Limonki oraz posiekane listki  mięty.  Podgrzewamy. Gotowe miseczki  wyciągamy  z zamrażarki  przebijamy  balon.  Wkładamy do naszych miseczek z czekolady serek Mascarpone  i polewamy gorącymi  malinami z mięta.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0