Materiał promocyjny

Ogórki w mieście, czereśnie w cieście

Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Aairport, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: strogonowa z ogórkami małosolnymi, sandwicza kubańskiego z sosem ogórkowym.

Ogórki małosolne - najlepsze na drugi dzień

Składniki:

ogórki małe 2 kg

sól 2 łyżki

czosnek, korzeń chrzanu, koper, papryczka chilli

gorąca woda

Przygotowanie:

Ogórki umyj i ułóż w szklanym słoju przekładając gałązkami kopru, chrzanem, papryczką i czosnkiem. Dzięki temu będziesz mógł widzieć jak są ogórki ukiszone, poza tym pięknie prezentują się w kuchni. Zalej ogórki gorącą wodą wymieszaną z solą i przykryj je tak aby ogórki nie wystawały z zalewy.

Sandwicz kubański z sosem ogórkowym

Składniki:

Łopatka wieprzowa 1 kg

Oregano, sól, pieprz czarny, pietruszka korzeń

Przygotowanie:

Pietruszkę zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe przyprawy, natrzyj tym mięso i odstaw.

Cebula 3 sztuki

Oliwa z oliwek 50 ml

Czosnek 2 ząbki

Sok z pomarańczy 100 ml

Bulion drobiowy 500 ml

Limonka 1 sztuka

Liść laurowy

Przygotowanie:

Cebulę pokrój na małe kawałki i przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj czosnek. Jeszcze chwilę przesmażaj wszystko razem a następnie dodaj mięso. Po chwili do garnka z mięsem wlej sok pomarańczowy, skórkę z limonki, liść laurowy oraz bulion. Wszystko razem gotuj do całkowitej miękkości mięsa. Po uduszeniu mięsa wyjmij je z sosu a mięso dokładnie zmiksuj. Mięso za pomocą widelca rozwarstwiaj na małe kawałki. Totalna zabawa!

Bułka paryska 2 sztuki

Ogórki małosolne 6 sztuk

Majonez 100 g

Koper

Cegła

Folia aluminiowa

Przygotowanie:

Bułkę przekrój wzdłuż na pół. Wnętrze wysmaruj zmiksowanym sosem i posmaruj musztardą. Plastry sera żółtego, mięso i sos z majonezu, kopru i naszych ogórków małosolnych. Ten zestaw przykryj drugą połową bułki, całość połóż na patelni grillowej, dociśnij cegłą i opiekaj z dwóch stron.

Strogonow z ogórkami małosolnymi

Składniki:

Polędwica wołowa 500 g

Pieczarki 150 g

Cebula 120 g

Ogórki małosolne 4 sztuki

Koncentrat pomidorowy 80 g

Śmietana 100 ml

Czarny pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka a pieczarki pokrój w tzw. czosnki, czyli cienkie ćwiartki. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż do odparowania powstającego sosu. Dodaj teraz troszkę bulionu, przyprawy oraz przesmażony koncentrat. Zagotuj i na koniec dodaj pokrojone w paski ogórki małosolne obrane ze skóry. Do wszystkiego dodaj teraz śmietanę i na sam już koniec przesmażone mięso. Zamieszaj, zagotuj i podawaj. Pamiętaj polędwica twardnieje przy dłuższym gotowaniu. Do tego placki z młodych ziemniaków i cukinii i to jest pyszne - zapewniam Was!!!

A na koniec czereśnie - nic nie mające wspólnego z ogórkami, ale jest ich pora

jajka 5 sztuk

mąka 200 g

masło 200 g

cukier 150 g

cukier wanilinowy 2 op.

mleko ok. 400 ml

czereśnie 500 g

masło do smarowania 100 g

Przygotowanie:

Jajka rozbij mikserem z cukrem i dodawaj powoli mąkę, rozpuszczone masło i na koniec mleko. Blaszkę wysmaruj grubą warstwą masła. I ułóż wydrylowane wiśnie. Na całość wylej ciasto, wstaw do piekarnika w temp. 180 stopni. piec około 30 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości