W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zielone potrawy sezonowe. Na naszym stole pojawiły się: ogórki małosolne, młoda kapusta z ziemniakami, zielony chłodnik, a na deser drożdżówka z owocami. Smacznego! :)Ogórki małosolne
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych (różnej wielkości)
Pęczek koperku
1 pęczek cebuli dymki
1 główka młodego czosnku
Kawałek chrzanu
4 cienkie plasterki imbiru-opcjonalnie
Zalewa:
1 litr przegotowanej zimnej wody
1 łyżka soli morskiej
Sposób przygotowania:
Na spód czystego dużego słoika włożyć koperek, dymkę, czosnek, chrzan i imbir. Na wierzchu ułożyć ogórki zaczynając od największych. W wodzie rozpuścić sól i zalać ogórki aby wszystkie były zakryte. Słoik zakręcić i odstawić na blat kuchenny. Ogórki będą gotowe już po 3-4 dniach.
Młoda kapusta z ziemniakami
Składniki:
1 kawałek kiełbasy
1 cebula
2 łyżki masła
1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
Sól i pieprz
Cukier
Ocet jabłkowy
500 g młodych ziemniaków
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i przesmażyć wszystko razem. Dodać posiekaną kapustę i całość dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut. W tym czasie ugotować młode ziemniaki. Odcedzić i ostudzić. Kapustę gdy jest jeszcze lekko twarda, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz octem. Ziemniaki pokroić na ćwiartki i przesmażyć na maśle na patelni. Gdy się przyrumienią dodać kapustę, posypać koperkiem i wymieszać.
Zielony chłodnik
Składniki:
100 g orzechów nerkowca
1 pęczek zielonych szparagów
1 duża garść szpinaku
Mały pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
400-500 ml kefiru
Sól i pieprz
Ocet jabłkowy
Dodatki:
10 przepiórczych jaj
Małe listki sałat
Jadalne kwiaty
100 g pestek słonecznika
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć na patelni a następnie zmiksować w robocie kuchennym. Odciąć 2-4 cm od dołu szparagów i razem ze szpinakiem, pietruszką, czosnkiem i częścią kefiru dodać do zmiksowanych orzechów. Wszystko razem zmiksować na gładki krem. Rozcieńczyć kefirem do konsystencji gęstej zupy. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Pestki słonecznika podprażyć na patelni, pod koniec podlać sosem sojowym i jeszcze chwilę prażyć. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem. Wylać na talerz, na górę wyłożyć dodatki.
Wiosenna sałatka
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
4 łyżki oliwy z oliwek
100 g migdałów
1 kalarepa
1 ogórek
100 ml octu jabłkowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
sałaty:
Rzymska, dębowa, strzępiasta, rukola lub inne
Garść truskawek
Jadalne kwiaty i zioła jakie posiadamy
Sos:
5 filetów z sardeli (anchois)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu
1 łyżka musztardy
5 łyżek oliwy z oliwek
Garść tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną ugotować z dodatkiem oliwy z oliwek oraz z posiekanymi drobno migdałami. Kalarepę obrać i pokroić na bardzo cienkie kawałki. Ogórka pokroić w cienkie podłużne plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. W occie jabłkowym rozpuścić cukier oraz sól i zalać tym kalarepę oraz ogórka. Sałaty umyć, porwać na kawałki. Część którą chcemy zjeść osuszyć resztę włożyć do pojemnika na warzywa z lodówki, przykryć mokrą ściereczką kuchenną i wstawić do lodówki. W ten sposób mieszanka będzie gotowa do użycia w każdej chwili. Składniki na sos zmiksować razem na gładki gęsty sos- można przygotować go z większej ilości składników i przechowywać w słoiku w lodówce prze co najmniej tydzień. Ugotowaną i wystudzona kaszę wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć miks sałat, plasterki ogórka i kalarepy, truskawki pokrojone na połówki. Polać całość sosem. Udekorować jadalnymi kwiatami oraz listkami ziół.
Drożdżowki z owocami
Składniki:
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
4 łyżki mleka
250-300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
6 jajek
100 g masła
Dodatki:
150 g sera ricotta
5-6 łyżek mleka
200 g truskawek
200 g rabarbaru
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 30 minut, aż powstanie zaczyn. Mąkę wymieszać z solą. Jajka rozbełtać i dodać razem z zaczynem do mąki. Wymieszać, przełożyć na oprószoną stolnicę i zagniatać przez kilka minut. Ciągle zagniatając, dodawać po łyżce masła, aż całe masło wtłoczy się w ciasto (jeśli mamy robota planetarnego do wyrabiania ciast ciężkich najlepiej zrobić to przy jego pomocy). Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2–3 godziny lub krócej, jeśli wcześniej podwoi swoją objętość. Ricottę wymieszać z mlekiem. Truskawki przekroić na połowę, rabarbar pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać z truskawkami i cukrem. Ciasto podzielić na 80 gramowe kawałki, zagnieść w kulę i lekko rozwałkować. Na środku każdej zrobić szerokie wgłębienie w które nałożyć ser a na nim owoce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 15-20 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"