Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, ale wobec zbliżającej się zimy postanowiłeś trochę poeksperymentować w kuchni, to zrobienie ogórków będzie na początek doskonałym pomysłem. Wystarczy dobry przepis i do roboty!

Kuchnia kaszubska to kultura jedzenia, która dziś odżywa na nowo. Niegdyś dosyć uboga, dziś coraz bardziej urozmaicana, zaczyna nabierać coraz więcej kolorów. Kaszuby to teren przede wszystkim bogaty w naturalne dary przyrody, które wykorzystuje się w tradycyjnej kuchni. Na nowo odkrywane są dawno zapomniane, a powszechne w Polsce warzywa, jak topinambur, brukiew czy jarmuż. Wykorzystuje się również owoce z krzewów, rosnących dziko i na działkach, takie jak rokitnik, pigwa czy jarzębina.

Tradycyjne potrawy kaszubskie

Kaszuby kojarzą się Polakom z typową tradycyjną kuchnią narodową. Wśród typowych dań kaszubskich znajdziemy te, które na co dzień jada się w całym kraju. Podobno każda kaszubska gospodyni chętnie korzysta z darów lasu, takich jak grzyby, jagody i borówki. Co więcej, turyści twierdzą, że kuchnia kaszubska praktykowana przez rodzime mieszkanki Kaszub jest nie tylko bardzo prosta, ale również smaczna i wyjątkowa pod każdym względem. Zapoznaj się z listą najbardziej znanych potraw i kto wie, być może znajdziesz dla siebie coś ciekawego, o czym wcześniej nie wiedziałeś.

1. Śledzie po kaszubsku to danie dla Kaszub najbardziej charakterystyczne. Robi się je na kilka różnych sposobów. Zwykle jednak między innymi z octem, gorczycą i cebulką.

2. Kaszubski smalec to jedno z najbardziej lubianych w Polsce dań. Chrupiące skwarki połączone z tłuszczykiem na świeżym chlebie z ogórkiem to swego rodzaju symbol nie tylko Kaszub, ale i polskiej wsi.

3. Zupa rybna , którą przyrządzać można na wiele sposobów, ale najbardziej popularna jest zupa z węgorza z sosem koperkowym.

4. Potrawka z kury z rodzynkami wydaje się być dość dziwacznym połączeniem, ale możecie nam wierzyć na słowo, że jest pyszna. Cały sekret tkwi w sosie z rodzynek.

5. Kuch na młodzach , czyli dla niewtajemniczonych kaszubska drożdżówka z kruszonką z rodzynkami. Jest to wyrób zarejestrowany w spisie potraw regionalnych.

6. Plince to inaczej placki ziemniaczane z różnymi dodatkami, takimi jak płatki owsiane czy wędzonka i śmietana.

7. Ruchanki to nazwa dziś zapewne wypowiadana z półuśmiechem przez ludzi spoza Kaszub, jednak na Kaszubach wciąż bardzo popularna. Są to niewielkie placki z ciasta drożdżowego smażone na rozgrzanej płycie.

8. Domowy chleb robić można w całej Polsce i zwyczaj ten staje się znów popularny w obliczu kolejnych fal mody na zdrowe żywienie, jednak rzadko kiedy robi się go na sposób kaszubski. Na Kaszubach natomiast taki chleb wypieka się z mąki żytniej z dodatkiem roztartych ziemniaków. Warto również na Kaszubach spróbować chleba dworskiego robionego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich.

9. Prażnica to inaczej jajecznica, którą robi się na kaszubski sposób. Przede wszystkim jajka rozbija się już na gorący i wysmażony boczek, całość przyprawia solą i pieprzem. Często dodaje się odrobinę mąki. W niektórych miejscach smaży się prażnicę z węgorzem.

10. Ogórki kartuskie , które podajemy na koniec, aby móc przejść od razu do sedna…

Ogórki kartuskie – tradycja jedzenia, pochodzenie i wartości odżywcze

Ogórki kartuskie to słynne na całą Polskę (przynajmniej!) ogórki konserwowe . Tradycja mówi, że przepis na nie przekazywany był z pokolenia na pokolenie w rodzinie, która założyła firmę Eurofoods w Kartuzach. Następnie poprzez produkcję masową ogórki poszły w świat, a przepis na ogórki kartuskie zaczął być popularny w całym kraju. Dziś mało kto pamięta w ogóle, że ogórki kartuskie pochodzą z Kaszub, a na przymiotnik od nazwy miejscowości Kartuzy nikt nie zwraca uwagi.

Dziś przepis na ogórki kartuskie służy gospodyniom domowym w całym kraju. Ogórków używa się przede wszystkim jako przekąski lub przystawki do większych dań i traktuje je jako dodatek. Niesłusznie, ponieważ ogórki te są nie tylko smaczne, ale przy okazji bardzo zdrowe i proste w wykonaniu! Ciekawi? Zapraszamy do samodzielnego wykonania ich z podanego przepisu.

Przepis na ogórki kartuskie

Składniki (kilka słoików w zależności od ich rozmiarów):

· 2 kg ogórków zielonych,

· 2 czerwone papryki,

· 2 cebule.

Przyprawy do każdego słoika:

· 1 łyżeczka gorczycy,

· 1 mały listek laurowy,

· 2 ząbki czosnku,

· kwiat kopru z nasionkami.

Zalewa:

· 1 litr wody,

· płaska łyżeczka soli,

· 1 łyżeczka ziela angielskiego,

· 1 szklanka octu 10 %,

· ½ szklanki cukru.

Przepis na ogórki kartuskie:

1. Najpierw przygotuj zalewę octową. Wszystkie składniki gotuj przez kilka minut, następnie odstaw do wystudzenia.

2. Umyj w międzyczasie ogórki, odetnij szypułki i pokrój na kilka części. Możesz ciąć na przykład na ćwiartki czy plasterki.

3. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.

4. Na dno każdego słoika najpierw kładź plasterek cebuli, a dopiero potem ogórki, paprykę i przyprawy.

5. Po przygotowaniu słoików gotuj je około 10 minut i odstaw do wystudzenia wekami do dołu.

6. Przed zjedzeniem poczekaj przynajmniej kilka tygodni, żeby ogórki zdążyły nabrać odpowiedniego smaku i zmięknąć.

Smacznego!

Zobacz film: Zimna ogórkowa na zakwasie.


Zobacz film: Zimna ogórkowa na zakwasie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0