To rada mistrza kuchni Andrzeja Polana, który proponuje do beaujolais pieczone kiełbaski i rożne sery.
Pieczone kiełbaski chipolata
Składniki: 500 g białej kiełbasy 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml białego wina papryczka peperoni
Przygotowanie: Surowe kiełbaski wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy czosnek, papryczkę, oliwę i gotujemy wszystko razem. Za pomocą ostrego widelca nakłuwamy kiełbaski podczas gotowania. Taka zabawa: trafiona-zatopiona, ale ostrożnie, bo gorący płyn może nas oparzyć. Gotowanie trwać musi, aż płyn nam prawie całkowicie odparuje. Zostaje sam smak, więc teraz dolewamy białe wino i ponownie odparowujemy. W trakcie tego zabiegu nasze blade kiełbaski zamienią się w śliczne rumiane kiełbaski. Podajemy je najlepiej z sosem pomidorowym i bagietką.
Kiełbaski wieprzowe w francuskich rożkach
Składniki: 250 g białe kiełbaski 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki musztarda Dijon 2 żółtka Sól
Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy musztardą Dijon. Kiełbaski upieczone zgodnie z przepisem wcześniejszym układamy na trójkątach i zwijamy zgrabne rożki. Powinny wyglądać jak croissanty. Piec rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Żółtkiem smarujemy rożki, posypujemy solą i buch do pieca.
Camembert, brie, door blue, mozzarella wszystko razem na drożdżowym cieście
Składniki:
900 g mąki 500 ml wody 15 g drożdży 25 g soli 1 opakowanie zielonych oliwek czarny pieprz
Przygotowanie: Ze składników przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Sery kroimy w plastry i odstawiamy. Ciasto wyrośnięte rozwałkowujemy i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Na wierzch układamy wszystkie rodzaje sera, piegi z oliwek i wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C.