Materiał promocyjny

Odkrywamy na nowo polską kuchnię

Tradycyjna pomidorówka z nutą chili, kolorowe kotlety schabowe, kasza jęczmienna à la risotto. W Dzień Dobry TVN Anna Starmach urozmaiciła polską kuchnię. Zobacz efekty!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Pikantna pomidorówka

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)

mała papryczka chili

duża szczypta kuminu

duża szczypta mielonej kolendry

2 puszki krojonych pomidorów

600ml bulionu warzywnego

200ml mleka kokosowego

natka pietruszki lub świeżej kolendry

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. W rondlu rozgrzej odrobinę oliwy, przysmaż na niej cebule, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili i imbir. Po paru minutach wlej do garnka pomidory, dopraw kuminem i kolendrą, zagotuj, dodaj bulion, znowu zagotuj. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładka masę, przelej z powrotem do garnka i zagotuj. Dopraw do smaku i dolej połowę mleka kokosowego. Zupę podawaj z pietruszką lub świeżą kolendrą. Polej też odrobiną mleka kokosowego, które swym kolorem ładnie skontrastuje z barwą zupy.

Kolorowe schabowe

Składniki:

3 kotlety schabowe (około 100-150g każdy)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

1 jajo

sól

pieprz

bułka tarta

Przygotowanie:

Papryki włóż do gorącego piekarnika (200 stopni) na około 10-15 minut, aż na ich skórce pojawia się pęcherzyki. Wtedy wyciągnij warzywa z piekarnika i szczelnie zawiń w przezroczystą folię. Poczekaj, aż wystygną, potem odwiń z folii i ściągnij z papryk skórkę. Każdą z nich pokrój w cienkie paseczki. Czosnek obierz, drobno pokrój i przysmażaj około 1 minuty na odrobinie oliwy. Każdy kawałek mięsa cienko rozbij, posyp odrobiną soli i pieprzu, dodaj odrobinę czosnku, oraz na każdym kawałek połóż innego koloru paski papryki. Kotlety zawiń w roladki. Każdą z nich maczaj w rozbełtanym jaju i obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju. Roladki schabowe krój na połówki i podawaj na przykład z efektownymi leniwymi.

Efektowane leniwe

Skłaniki:

250g mielonego białego sera

150g mąki pszennej

1 jajo

sól

pieprz

garść grubo siekanej pietruszki

1 czerwona papryka drobno pokrojona

Przygotowanie:

Ser wymieszaj z mąką, jajem, płaską łyżeczką soli, pietruszką i papryką. Jeśli ciasto będzie „za mokre” dodaj odrobinę więcej maki, pamiętaj jednak, że im więcej maki, tym twardsze kluski. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5cm, pokrój je na niewielkie kwadraty. Ciasto możesz formować tak jak tradycyjne leniwe. Kluski gotuj w lekko osolonej wodzie około 1-2 minuty.

Kasza jęczmienna à la risotto

Składniki:

200g grubej kaszy jęczmiennej

100ml białego wina

200g pieczarek

2 suszone borowiki

2 łyżki masła

3 szalotki

100ml śmietanki 30%

bulion warzywny około 2 ½ szklanki

50g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Szalotki obierz i drobno pokrój, przysmaż je na maśle, dodaj kaszę, wymieszaj, zalej ją białym winem i poczekaj, aż płyn odparuje, potem stopniowo dolewaj bulion, gotuj na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie pieczarki pokrój w plasterki i przysmaż je na maśle. Dodaj cienko pokrojone i namoczone suszone grzyby. Gdy pieczarki zmienią swój kolor i zmniejszą objętość wlej na patelnie śmietankę i wymieszaj. Gdy gotująca się kasza będzie już miękka dodaj sos pieczarkowy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, dodaj parmezan i podawaj natychmiast.

Miniaturowe kremówki z sosem malinowym

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

100g drobnego cukru

500g mrożonych malin

Krem:

500ml mleka 3,2%

Laska wanilii

4 żółtka

50g mąki

120g drobnego cukru

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń, posyp cukrem, pokrój w kwadraty. Ułóż je na blasze z papierem do pieczenia i przykryj drugą blachą (chodzi o to, żeby ciasto za bardzo nie urosło). Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni, po 10 minutach ściągnij górną blachę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut, aż nabierze złotego koloru. W garnku zagotuj mleko z ziarenkami wanilii i 20g cukru. W misce wymieszaj żółtka z cukrem i mąką, wlej do niej połowę gorącego mleka, a następnie przelej jej zwartość z powrotem do garnka z mlekiem. Gotuj na małym ogniu kilka minut. Następnie przełóż masę do płaskiego naczynia, przykryj ją przezroczystą folią i schładzaj w lodówce. Maliny rozmroź i podgrzewaj na małym ogniu, aż zamienią się w gęsty sos. Jeśli są za kwaśne możesz dodać odrobinę cukru. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj krem na kwadraty ciasta i podawaj z gorącym sosem malinowym

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości