Odkryj zdrowie w jedzeniu

Agnieszka Maciąg
Agnieszka Maciąg
Agnieszka Maciąg, ambasadorka zdrowej żywności, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami, migdały z miodem i świeżym imbirem, zimowe ciastka z masłem orzechowym. Smacznego!

Cynamonowe ciastka wigilijne z migdałami i orzechami

Składniki:

100 g cukru trzcinowego

200 g masła

300 g mąki

2 łyżki kwaśnej śmietany

½ - 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Szczypta soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu

50g migdałów

50g orzechów laskowych

50g orzechów włoskich

Białko jajka

Wykonanie:

Ze wszystkich pierwszych sześciu składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość ok. 1cm.

Z wierzchu posmaruj białkiem, a następnie posyp drobno posiekanymi migdałami i orzechami.

Z ciasta wykrawaj półksiężyce lub inne kształtu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C, aż staną się złociste.

Migdały z miodem i świeżym imbirem

Składniki:

100g migdałów

Ok. 4cm korzenia imbiru startego na tarce

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki jasnego miodu płynnego (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy)

Wykonanie:

Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj migdały i imbir. Podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając, aż migdały zaczną się rumienić. Gdy będą lekko przysmażone dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj, by migdały zostały pokryte miodowo- imbirową miksturą.

Zimowe ciastka z masłem orzechowym

Składniki

170g masła w temperaturze pokojowej

¾ lub 1 szklanka (ok. 200g) cukru trzcinowego

1 duże jajko

3/4 szklanki (ok.185g) masła orzechowego

260g (ok. 2 szklanki) mąki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu

naturalny aromat wanilii

1/2 szklanki pokrojonych migdałów lub orzechów oraz sezamu

Sposób wykonania

W misce (najlepiej w mikserze) wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok. 2-3 minut). Dodaj jajko, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.

W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz odmierzać łyżeczką od herbaty). Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciasta, z odciśniętą kratkę (ślad wierzchu widelca). Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka - w zależności od naszej fantazji. Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ciasteczka ok 10 minut, aż staną się lekko rumiane.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości