Od ziarna do chrupiącego bochenka. Ile pracy potrzeba, by mógł powstać chleb?

''Ciężki kawałek chleba'', reporter: Łukasz Kowalski
Smaczne, chrupiące pieczywo kusi swoim zapachem w sklepach i piekarniach. Nim trafi do naszych domów, trzeba wykonać wiele pracy, by powstało. Jak wygląda cały proces wytwarzania chleb? Postanowił to sprawdzić Mikołaj Rey.

Wiatrak pod Prusimiem

Mikołaj Rey udał się do aż pod Prusim, gdzie spotkał się z Damianem Michałkiem, opiekunem wiatraka. Mężczyzna wytłumaczył mu na początek, że strój, jaki ma na sobie jest strojem olenderski. Olendrzy byli mennonitami holenderskimi, którzy w XVI wieku przybyli do Polski przez prześladowania z powodu religii. Opowiedział też o historii miejsca.

Zobacz także: Który chleb jest najzdrowszy?

Mielenie ziarna

Proces wytwarzania pieczywa zaczyna się od mielenia ziarna. Czynność tę wykonuje się w młynie.

W ciągu doby można przerobić 400 kilogramów ziarna. W ciągu roku aż 60 ton!

- powiedział Damian Michałek.

Mikołaj Rey miał nawet okazję sam sprawdzić na własne skórze, jak ciężką pracą jest mielenie. Nie poszła ona na marne i udało mu się wytworzyć trochę mąki.

Potrzebne składniki

Powstała ze zmielenia ziarna mąka trafia dalej w ręce piekarzy, którzy tworzą z niej smakowite pieczywo. Mikołaj Rey spotkał się z jednym z nich. Włodzimierz Jacek Bany opowiedział mu o całym procesie wyrabiania i wypiekania. Wyjaśnił, że dla niego chleb jest pieczywem z mąki żytniej chlebowej typ 720. Do tego oczywiście potrzebny jest jeszcze zakwas, a można też wykorzystać drożdże i sól. Ile czasu zajmuje zrobienie zakwasu?

Powinno to się zmieścić w osiemnastu, dziewiętnastu godzinach po to, żeby w dobę zamknąć chleb

- wyjaśnił piekarz.

Wyrabianie i pieczenie

Gdy mamy już wszystkie składniki, przechodzimy do wyrabiania ciasta. Jak długo to trwa?

Od 7 do 12 minut. Ciasto bardzo lubi, jak się je dotyka. Zapoznaje się z piekarzem

- odpowiedział Włodzimierz Jacek Bany.

Gdy już odchodzi ono od miski, należy je jeszcze uformować w kulki (czyli werkować). Następnie ciasto trzeba zostawić na pewien czas do wyrośnięcia, a sprzyjać może temu włożenie go do wody. Potem zostaje już tylko upieczenie i wystudzenie. To ostanie trwa nawet 12 godzin.

Chleb powszedni

Choć mamy naprawdę wiele różnych gatunków chleba, większości z nas kojarzy się głównie z białym, pachnącym bochenkiem. Okazuje się, że ma to swoje uzasadnienie.

W Polsce jako chleb uważano pieczywo, które było robione z mąki żytniej chlebowej. Wyłącznie

- zaznaczył piekarz w rozmowie z Mikołajem Reyem.

Zaznaczył, że jego miłość do tego smakołyku zaczęła się już w dzieciństwie, gdy odwiedzał swoją babcię na Podlasiu. Pieczywo to smakowało mu tak bardzo, że jadł je praktycznie do wszystkiego.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości