Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną, jesienne chili con carne, kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem i ciasto cytrynowo-czekoladowe - takimi pysznymi daniami uraczył nas niezawodny Andrzej Polan, który królował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym, łososiem i śmietaną

Składniki:
1 kg ziemniaków
cebula       
jajko       
łyżka mąki       
ser parmezan,
smażony czosnek
olej

Mus jabłkowy:
400 g jabłek antonówek
2 łyżki miodu                
kardamon mielony
200 g łososia wędzonego na ciepło
200 ml śmietany gęstej
opakowanie szpinaku baby

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Do masy dodajemy jajko, parmezan, plastry smażonego czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smażymy placki na oleju na złoty kolor.
Mus jabłkowy: Na miodzie przesmażamy jabłka, karmelizujemy i dodajemy troszkę wody, dusimy. Miękkie jabłka miksujemy. placki podajemy z musem jabłkowym, kawałkami łososia i śmietaną. Dekorujemy szpinakiem.

Jesienne chili con carne, czyli mięso dla faceta

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowego
olej do smażenia
300 g fasoli czerwonej   
300 g cieciorki       
3 papryki chili           
4 papryki czerwone    
cukinia
200 g dyni
seler naciowy
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
pomidor polski
250 g śmietany kwaśnej
opakowanie tortilli pszennej
2 avocado dojrzałe       
200 g sera tartego mozzarella
kumin (kmin rzymski)
papryka w proszku
oregano
świeża kolendra
pieprz
sól
bulion

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chili, kmin rzymski, oregano. Następnie dodajemy paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 min. Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy ok. 20 min. Na koniec dodajemy fasolę i cieciorkę.
Podajemy z plackami tortilli lub ryżem, guacamole, śmietaną kwaśną, tartym serem, chipsami z tortilli.

Kurczak w pomidorach z pieczonym ryżem

Składniki:
kurczak cały
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 ml białego wina
200 g oliwek czarnych
2 puszki pomidorów całych       
300 g pomidorów cherry na gałązkach
sól
pieprz
ostra papryka
liście laurowe
oregano świeże
skórka z cytryny
Pieczony ryż:
szklanka ryżu
pęczek włoszczyzny
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
olej do smażenia
natka pietruszki

Przygotowanie:
Kawałki kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy mięso na półmisek, a na tym samym tłuszczu ze smażenia przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w paski. Zalewamy winem, zagotowujemy. Do takiej mikstury wstawiamy kurczaka, odparowujemy i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dusimy przez ok. godzinę. Przed podaniem, kurczaka oprószamy skórką z cytryny, świeżym oregano, dodajemy pomidorki cherry i jeszcze chwilę podsmażamy.
Ryż przesmażamy na oleju kilka minut. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion i gorącym zalewamy ryż w stosunku 1:2, czyli szklanka ryżu i 2 szklanki bulionu. Zagotowujemy razem i przykrywamy naczynie pokrywką, wstawiamy do piekarnika na pół godziny.

Ciasto cytrynowo-czekoladowe

Składniki:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
300 g cukru
cukier wanilinowy
skórka z cytryny
500 ml maślanki
150 ml oleju
2 jajka
4 łyżki kakao
150 ml wody
2 tabliczki czekolady mlecznej
150 g cukru pudru
3 łyżki sok z cytryny

Przygotowanie:
Kakao rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Mąkę, sodę oczyszczaną oraz cukier mieszamy. Jajka łączymy z maślanką, olejem, dodajemy do składników suchych i mieszamy. Krótko, nie zaciągamy ciasta, grudki mogą pozostać. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao z wodą. Ciasto wylewamy naprzemiennie do blaszki, nożem przeciągamy wzdłuż, robiąc falę. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę w 180 st. C. Ciasto możemy nasączyć po upieczeniu wodą z miodem i sokiem z cytryny.
Z cukru i soku przygotowujemy lukier i polewamy ciasto, na wierzch cienkimi stróżkami wylewamy czekoladę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
48
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0