Po suto zastawionym świątecznym stole, warto przywrócić nasz organizm do równowagi. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski przyrządził potrawy w sam raz na przeciążony świątecznymi daniami żołądek. Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Parzona bazylia z cytryną
Składniki:
½ pęczek świeżej bazylii
1 cm imbiru
½ cytryny
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Zioło wkładamy do dzbanka. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy utarty imbir, sok z cytryny a po ostudzeniu miód. Mieszamy i podajemy na ciepło i na zimno. Zamiast bazylii możemy zaparzyć miętę lub melisę.
Koperkowa sałatka z brukselki z ziarnami słonecznika
Składniki:
2 garście jarmużu
2 garście brukselek
mała garść kiełków lucerny
½ pęczek szczypiorku
½ pęczek koperku
1 garść uprażonych pestek słonecznika
dressing musztardowy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
8 łyżek oleju rzepakowego
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól
Przygotowanie:
Ucieramy musztardę i miód z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i powoli dodajemy olej, nieustannie mieszając, aż sos uzyska gęstą, kremową konsystencję. Gotowy doprawiamy czosnkiem i ewentualnie ziołami. W zależności od upodobań i zapotrzebowania natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą. Z brukselek usuwamy kaczany i odrywamy listki. Jarmurz obrywamy ze złykowaciałych części i zostawiamy tylko delikatne części liści. Parzymy je na chrupko we wrzątku z cukrem i solą i przelewamy lodowatą wodą. Brukselkę i jarmuż osuszamy i mieszamy z dressingiem. Sałatkę dekorujemy szczypiorkiem i kiełkami lucerny.
Salsa verde z marchewką i surową dynią
Składniki:
2 marchewki
kawałek dyni
sezam do posypania
sos:
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
pieprz i sól
oliwa extra vergin
świeża kolendra
Dynię kroimy w zapałkę. Marchewkę kroimy w cienkie plastry: w tym celu wygodnie jest użyć obieraka do warzyw.
Sos:
Siekamy czosnek i natkę pietruszki. Mieszamy je ze sobą, dodajemy oliwę i sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynie i marchew mieszamy z dressingiem , a sałatkę posypujemy prażonymi ziarnami sezamu. Możemy też udekorować ją olejem z dyni i kiełkami słonecznika.
Bulion imbirowy z nototenią pomidorami i suszonymi śliwkami
Składniki:
4-6 głów z karpia
1 por
1 mały seler
2 szalotki lub cebule
1 pietruszka
Ew. kilka łodyg selera naciowego, ½ kopru włoskiego
3 cm imbiru
½ puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
pęczek natki pietruszki lub kolendry
4 tuszki mrożonej nototnenii lub innej białej ryby
3 suszone śliwki
2 ząbki czosnku
½ cytryny
Głowy gotuję z rozdrobnioną włoszczyzną i śliwkami na niewielkim ogniu przez ok. 40 min. Bulion szumuję od czasu do czasu. Jego smak mogę wzmocnić korzennymi przyprawami (anyż, koper włoski, odrobina kardamonu i cynamonu nie zaszkodzi). Po tym czasie cedzę bulion i do zupy dodaje pomidory, dużo świeżo tartego imbiru, sok z cytryny, natkę i nototenię lub inne filety z białej ryby. Gotuję jeszcze chwilę i podaję posypane natką z płatkami surowego czosnku drobno siekanego.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"