Materiał promocyjny

Oczyść ciało po świętach

Sok warzywny z imbirem, energetyczny sok z selera, sałatka ziołowa z sezamem lub kolorowa sałatka wielowarzywna to tylko niektóre z propozycji Beaty Kartowicz, które pozwolą oczyścić organizm po świątecznym obżarstwie.

Sok warzywny z imbirem

Składniki:

1 ogórek zielony

kawałek korzenia imbiru

20 g po obraniu

4 gałązki selera naciowego

100 g kiełków lucerny

3 gałązki pietruszki

1 marchew

Przygotowanie:

Ogórek, marchew oraz imbir obieramy. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok ozdabiamy kiełkami lucerny.

Energetyczny sok z selera

Składniki:

2 gałązki selera naciowego

garść natki pietruszki

1 ząbek czosnku

5 marchwi

100 g kiełków lucerny

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki. Wszystko wkładamy do sokowirówki. Gotowy sok ozdabiamy kiełkami lucerny.

Herbata owocowa

Składniki:

1 obrana pomarańcza

1 czerwone jabłko bez pestek

1/4 limonki

1 litr wody

Przygotowanie:

Pomarańczę obieramy ze skóry, pozostawiamy błonki. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne. Owoce wkładamy do sokowirówki. Sok wlewamy do rondelka, dodajemy wodę i lekko podgrzewamy.

Sałatka ziołowa z sezamem

Składniki:

40 g kapusty pekińskiej

40 g zielonego ogórka

50 g rzodkiewki

15 g słonecznika prażonego

15 g sezamu, prażonego

40 g papryki czerwonej

natka pietruszki

sok z cytryny lub odrobina octu jabłkowego

Przygotowanie:

Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kapustę posiekać. Nasiona słonecznika oraz sezamu uprażyć na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki wymieszać, polać sokiem z cytryny lub odrobiną octu jabłkowego.

Kolorowa sałatka wielowarzywna

Składniki:

30 g kapusty pekińskiej

30 g sałaty lodowej

40 g czerwonej papryki

40 g pomidora

40 g kiszonego ogórka

10 g pestek dyni, prażonych

10 g czerwonej cebuli

natka pietruszki

Przygotowanie:

Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, kapustę posiekać. Paprykę, pomidora, kiszonego ogórka oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kapustą i sałatą. Pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni teflonowej, posypać nimi sałatkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać i wymieszać z sałatką.

Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym

Składniki:

Farsz:

70 g papryki czerwonej

60 g cukinii

60 g pieczarek

45 g kapusty białej

kilka liści kapusty

15 ml bulionu warzywnego, bez marchewki

zioła prowansalskie

ewentualnie odrobina soli i pieprzu

Sos pomidorowy:

100 g pomidorów z puszki, krojonych

bazylia, listki

czosnek

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Paprykę, cukinię, pieczarki pokroić w drobną kostkę, poddusić w małej ilości bulionu warzywnego. Kapustę sparzyć, ściągnąć pojedyńczo liście, odłożyć na bok. Część kapusty (środek) posiekać i wymieszać z pozostałymi, duszonymi warzywami. Farsz wymieszać i doprawić ziołami, według uznania. Farsz układać na liściach i zawijać gołąbki. Gotowe gołąbki włożyć do garnka i zalać sosem pomidorowym. Dusić ok. 30 minut.

Ratatouille

Składniki:

1 czerwona papryka

bulion warzywny

120 g (1 szt.) bakłażana

1 cebula

zioła prowansalskie

100 g pomidorów z puszki

100 g pomidora świeżego, miąższ

bazylia

ewentualnie sól i pieprz, odrobina

Przygotowanie:

Paprykę przekroić na pół i usunąć nasiona. Pokroić na kawałki i odstawić. Umyć bakłażany. Odkroić końce i pokroić w kostkę wielkości 2-3 cm. Kawałki papryki i bakłażana gotować 40 minut na parze. Włożyć do dużego sitka i pozostawić do odsączenia na 1 godziny. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na bulionie warzywnym. Dodać zioła prowansalskie, ewentualnie odrobinę soli i pieprzu. Odsączone kawałki papryki i bakłażanów włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę oraz pomidory z puszki, miąższ pomidora, dobrze wymieszać i zagotować. Doprawić ziołami. Posypać listkami bazylii.

Zupa z brokułów

Składniki:

500 g brokułów

2 szt. pietruszki, korzeń

1/2 korzenia selera

sok z cytryny

sól, pieprz

koperek

natka pietruszki

woda

ewentualnie czosnek

Przygotowanie:

Pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Brokuły podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, ugotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości