Materiał promocyjny

Ocet jabłkowy. Proste przepisy!

Poprawia wchłanianie takich mienerałów jak: wapń, potas i żelazo. Usprawnia przemianę materii i aktywizuje bakterie w jelitach... ocet jabłkowy w naszej kuchni dziś w roli głównej za sprawą Macieja Szaciłło. Czy to prawda, że zaspokaja głód? Maciej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN m.in.: pikle, kolorową surówkę z kapusty i pieczoną dynię.

Zdjecie: Piotr Bławicki/ East News

Sos do spring rolls

Składniki:

1 łyżeczka pasty z czerwonych papryczek chili

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru trzcinowego

0,25 szklanki octu jabłkowego

0,25 szklanki wody

sól

Przygotowanie:

Pastę z ostrej papryki łączymy z wodą i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z gazu, studzimy i dodajemy ocet jabłkowy i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Pikle

Składniki:

500 ml octu jabłkowego

150 g cukru trzcinowego

4 łyżki oleju ryżowego

2 łyżki białej gorczycy w ziarenkach

2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach

1 łyżeczka kurkumy

suszone chili

ostra papryka

papryka

czosnek

cukinia

ogórki

Przygotowanie:

Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, olejem, gorczycą, kurkumą i chili. Całość podgrzewamy aż się rozpuści. Warzywa wkładamy do słoików i zalewamy octem z przyprawami. Wstawiamy na minimum dwa dni do lodówki.

Pieczona dynia hokkaido

Składniki:

500 g dyni hokkaido

2 poszatkowane zielone papryczki chili

2 poszatkowane ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy pięć smaków

1 pęczek szczypiorku

0,75 szklanki śmietany

0,3 szklanki oliwy z oliwek

0,25 szklanki octu jabłkowego

skórka z jednej cytryny

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Dynię obieramy ze skórki i kroimy na cienkie (1 cm) plastry. Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i obtaczamy marynata plastry dyni. Zostawiamy na minimum pół godziny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Sprawdzamy nożem, czy plastry dyni są miękkie. Całość dekorujemy śmietaną ze szczypiorkiem.

Kolorowa surówka z kapusty

Składniki:

4 łyżki octu jabłkowego

2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty

2 czerwone poszatkowane chili bez pestek

2 szklanki poszatkowanej białej kapusty

2 łyżeczki cukru

1 szklanka poszatkowanej włoskiej kapusty

1 zielony ogórek pokrojony w słupki

1 poszatkowany pęczek dymki

0,25 łyżeczki soli

0,5 szklanki uprażonego sezamu

Przygotowanie:

Kapustę ugniatamy z solą, by puściła trochę soku. Dodajemy resztę składników surówki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości