Obiady dla całej rodziny za 50 zł przez cały tydzień? To możliwe!

Czy da się przygotować za 50 złotych obiady dla całej rodziny na tydzień? Kucharz Jan Kuroń udowadnia, że to możliwe. Skorzystajcie z jego przepisów!

Obiady na cały tydzień za 50 złotych

Kluski kładzione z słoninką

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1/3 szklanki wody

Łyżeczka soli

400 g słoniny pokrojonej w kostkę

2 duże cebule pokrojone w kosteczkę

Na patelnię wrzuć słoninę i smaż przez kilka minut. Dodaj cebulę i smaż do skarmelizowania się składników. W dużym garnku zagotuj wodę. W misce wymieszaj do powstania jednolitej masy mąkę, sól, jajka oraz wodę. Na wrzącej osolonej wodzie kładź za pomocą łyżki kluski. Warto przygotować sobie naczynie z zimną wodą. Dzięki temu do maczanej w niej łyżki nie będzie się kleić ciasto. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 2 minuty.

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Składniki:

250 g makaronu spaghetti

30 ml oliwy

2 ząbki czosnku posiekane w płatki

1 papryczka pepperoni pokrojona w paski

Sól, pieprz

Pęczek natki pietruszki

Makaron ugotuj al dente. Na delikatnie rozgrzaną oliwę wyłóż czosnek oraz papryczkę. Smaż kilka minut na małym ogniu. Przełóż makaron i smaż kolejne kilka minut, tym razem mieszając mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Tymiankowe kaszotto z warzywami

Składniki:

3 łyżki oleju

2 duże cebule pokrojone w kosteczkę

4 ząbki czosnku posiekane w płatki

2 łyżki suszonego tymianku

2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę

1/2 selera korzeniowego pokrojonego w kostkę

500 g pęczaku

400 g mrożonych warzyw

2l bulionu

Sól, pieprz

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj marchewki oraz selera i po kolejnych paru minutach wsyp kaszę oraz mrożone warzywa. Gotuj jak risotto – co kilkadziesiąt sekund dolewaj porcjami bulion. Regularnie mieszaj, na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby wzbogacić smak możesz dodać trochę octu winnego lub soku z cytryn.

Kotlety rybno–ziemniaczane

Składniki:

2 łyżki oleju

1 cebula pokrojona w kosteczkę

2 posiekane ząbki czosnku

350 g filetu z mintaja

400 g ugotowanych i obranych ziemniaków w formie puree

Pęczek natki pietruszki – drobno posiekanej

1 jajko

Bułka tarta

3 łyżki oleju

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę oraz czosnek. Rybę zmiksuj i wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami. Wbij jajko i dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj przez 2-3 minuty. Obtocz w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Jeżeli kotlety są duże, dla pewności możesz po usmażeniu wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Steki z karkówki serwowane z puree z grochu

Składniki:

450 g karkówki (3 x kotlet po 150g)

2 czubate łyżki musztardy

Łyżeczka pieprzu ziołowego

Łyżka majeranku

Sól, pieprz

Oleju

1 cebula pokrojona w kostkę

300 g grochu łuskanego

Czubata łyżka majeranku

Łyżeczka pieprzu ziołowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Steki natrzyj mieszanką majeranku, pieprzu ziołowego, soli, musztardy oraz czarnego pieprzu. Najlepiej odstawić je na minimum, godzinę. W rondelku na 2 łyżkach oleju przesmaż cebulę, wsyp groch i zalej całość wodą. Dodaj majeranek oraz pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę. Na 3 łyżkach rozgrzanego oleju usmaż steki, po kilka minut z każdej strony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości