Dom

Obiady dla całej rodziny za 50 zł przez cały tydzień? To możliwe!

Czy da się przygotować za 50 złotych obiady dla całej rodziny na tydzień? Kucharz Jan Kuroń udowadnia, że to możliwe. Skorzystajcie z jego przepisów!

Obiady na cały tydzień za 50 złotych

Kluski kładzione z słoninką
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/3 szklanki wody
Łyżeczka soli
400 g słoniny pokrojonej w kostkę
2 duże cebule pokrojone w kosteczkę

Przygotowanie:
Na patelnię wrzuć słoninę i smaż przez kilka minut. Dodaj cebulę i smaż do skarmelizowania się składników. W dużym garnku zagotuj wodę. W misce wymieszaj do powstania jednolitej masy mąkę, sól, jajka oraz wodę. Na wrzącej osolonej wodzie kładź  za pomocą łyżki kluski. Warto przygotować sobie naczynie z zimną wodą. Dzięki temu do maczanej w niej łyżki nie będzie się kleić ciasto. Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 2 minuty.

Spaghetti aglio olio e peperoncino
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
30 ml oliwy
2 ząbki czosnku posiekane w płatki
1 papryczka pepperoni pokrojona w paski
Sól, pieprz
Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Na delikatnie rozgrzaną oliwę wyłóż czosnek oraz papryczkę. Smaż kilka minut na małym ogniu. Przełóż makaron i smaż kolejne kilka minut, tym razem mieszając mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Tymiankowe kaszotto z warzywami
Składniki:
3 łyżki oleju
2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
4 ząbki czosnku posiekane w płatki
2 łyżki suszonego tymianku
2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
1/2 selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
500 g pęczaku
400 g mrożonych warzyw
2l bulionu
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj marchewki oraz selera i po kolejnych paru minutach wsyp kaszę oraz mrożone warzywa. Gotuj jak risotto – co kilkadziesiąt sekund dolewaj porcjami bulion. Regularnie mieszaj, na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby wzbogacić smak możesz dodać trochę octu winnego lub soku z cytryn.

Kotlety rybno–ziemniaczane
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula pokrojona w kosteczkę
2 posiekane ząbki czosnku
350 g filetu z mintaja
400 g ugotowanych i obranych ziemniaków w formie puree
Pęczek natki pietruszki – drobno posiekanej
1 jajko
Bułka tarta
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę oraz czosnek. Rybę zmiksuj i wymieszaj z cebulą, czosnkiem oraz ziemniakami. Wbij jajko i dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj przez 2-3 minuty. Obtocz w bułce tartej i smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Jeżeli kotlety są duże,  dla pewności możesz po usmażeniu wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Steki z karkówki serwowane z puree z grochu
Składniki:
450 g karkówki (3 x kotlet po 150g)
2 czubate łyżki musztardy
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Łyżka majeranku
Sól, pieprz
Oleju
1 cebula pokrojona w kostkę
300 g grochu łuskanego
Czubata łyżka majeranku
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Steki natrzyj mieszanką majeranku, pieprzu ziołowego, soli, musztardy oraz czarnego pieprzu. Najlepiej odstawić je na minimum, godzinę. W rondelku na 2 łyżkach oleju przesmaż cebulę, wsyp groch i zalej całość wodą. Dodaj majeranek oraz pieprz ziołowy i gotuj do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę. Na 3 łyżkach rozgrzanego oleju usmaż steki, po kilka minut z każdej strony.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
86
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0