Przepisy kulinarne

Obiad za dychę!

W naszej kuchni, Maciej Szaciłło zaproponował kilka pomysłów na obiad, za nie więcej niż 10 zł. Macie jakieś inne propozycje?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

 

 

 

Kotlety z grochu z kapustą i ziemniakami

Skłądniki:
1 szklanka grochu namoczonego przez noc w wodzie
2 cebule drobno poszatkowane
2 łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki tymianku
sól
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
natka pietruszki
100 g kapusty kwaszonej

Przygotowanie:
Groch odsączamy z wody w którym się moczył, mielimy w blenderze z taką ilością wody aby uzyskać ciasto o konsystencji takiej jak na placki ziemniaczane. Dodajemy cebulę, czosnek w proszku, pieprz i tymianek. Solimy do smaku. Odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Ciasto grochowe smażymy na patelni tak jak placki ziemniaczane, wykładając po łyżce masy i formując cienkie placki. Smażymy z dwóch stron. Podajemy z kapustą kwaszoną i ziemniakami z natką.

Cena produktów:
groch:2.19 zł za 400 g
cebula: 0.79 zł za 1 kg
czosnek granulowany: 1.35 zł
tymianek: 1.35 zł
ziemniaki: 0,79 zł za 1 kg
kapusta kwaszona: 0,90 zł z a 100 g
natka pietruszki: 1.59 zł
razem: 8.96 zł

Zupa selerowa

Składniki:
50 g masła
1 seler pokrojony w kostkę
1 włoszczyzna drobno poszatkowana
1 ½ litra wody
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
50g masła
2 cebule drobno poszatkowane
1 śmietanka 30%
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Seler i masło wykładamy na blachę i  pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Z włoszczyzny robimy wywar, cebulę dusimy na maśle. Ziemniaki gotujemy z wywarem warzywnym uduszoną cebulą i upieczonym selerem.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i całość miksujemy na jednolity krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Cena produktów:
1 seler 0,99 zł
włoszczyzna 2 zł
masło osełka 100g  2,69 zł
śmietanka 30%  2,59 zł
cebula 0,50zł
ziemniaki 0,79 zł
razem: 9,56 zł

Mus jabłkowy

Składniki:
1kg jabłek
1 doniczka melisy
½ szklanki wody

Przygotowanie:
Obrane i pokrojone jabłka dusimy z wodą aż staną się miękkie (około 15 min pod pokrywką)
Po uduszeniu miksujemy na jednolity mus, melisę drobno szatkujemy i dodajemy do jabłek.
Podajemy w pucharkach przybrane listkami melisy.

Ceny produktów:
Jabłka 1 kg 3,19 zł
Doniczka melisy 4,99 zł
Razem: 8,18 zł

Obiad za dychę!

W naszej kuchni, Maciej Szaciłło zaproponował  kilka pomysłów na obiad, za nie więcej niż 10 zł. Znacie takie przepisy?



Kotlety z grochu z kapustą i ziemniakami

1 szklanka grochu namoczonego przez noc w wodzie
2 cebule drobno poszatkowane
2 łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki tymianku
sól
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
natka pietruszki
100 g kapusty kwaszonej

Groch odsączamy z wody w którym się moczył, mielimy w blenderze z taką ilością wody aby uzyskać ciasto o konsystencji takiej jak na placki ziemniaczane. Dodajemy cebulę, czosnek w proszku, pieprz i tymianek. Solimy do smaku. Odstawiamy. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Ciasto grochowe smażymy na patelni tak jak placki ziemniaczane, wykładając po łyżce masy i formując cienkie placki. Smażymy z dwóch stron. Podajemy z kapustą kwaszoną i ziemniakami z natką.

Cena produktów:
groch:2.19 zł za 400 g
cebula: 0.79 zł za 1 kg
czosnek granulowany: 1.35 zł
tymianek: 1.35 zł
ziemniaki: 0,79 zł za 1 kg
kapusta kwaszona: 0,90 zł z a 100 g
natka pietruszki: 1.59 zł
razem: 8.96 zł

Zupa selerowa

50 g masła
1 seler pokrojony w kostkę
1 włoszczyzna drobno poszatkowana
1 ½ litra wody
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
50g masła
2 cebule drobno poszatkowane
1 śmietanka 30%
sól i pieprz do smaku

Seler i masło wykładamy na blachę i  pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut do uzyskania złotego koloru. Z włoszczyzny robimy wywar, cebulę dusimy na maśle. Ziemniaki gotujemy z wywarem warzywnym uduszoną cebulą i upieczonym selerem.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i całość miksujemy na jednolity krem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Cena produktów;
1 seler 0,99 zł
włoszczyzna 2 zł
masło osełka 100g  2,69 zł
śmietanka 30%  2,59 zł
cebula 0,50zł
ziemniaki 0,79 zł
razem: 9,56 zł

Mus jabłkowy

1kg jabłek
1 doniczka melisy
½ szklanki wody

Obrane i pokrojone jabłka dusimy z wodą aż staną się miękkie (około 15 min pod pokrywką)
Po uduszeniu miksujemy na jednolity mus, melisę drobno szatkujemy i dodajemy do jabłek.
Podajemy w pucharkach przybrane listkami melisy.

Ceny produktów;
Jabłka 1 kg 3,19 zł
Doniczka melisy 4,99 zł
Razem: 8,18 zł
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0