Makaron – tanio, szybko i zdrowo

Danie z makaronu na patelni w tle warzywa
Fot. fcafotodigital / Getty Images
Jeśli masz ochotę zjeść makaron na obiad, nie musisz specjalnie się wysilać. Przygotuj warzywa, mięso i ser. Dodaj odrobinę przypraw i oliwy. Danie gotowe!

Makaron to danie, którego pomysłodawcami byli prawdopodobnie Chińczycy, natomiast propagatorami stali się Włosi i to im właśnie cały świat zawdzięcza możliwość delektowania się pastą. Makaron jest oczywiście powszechnie stosowany, ale także często krytykowany. Uważa się bowiem, że to skromne i pyszne jest równie niezdrowe, co popularne. Nie jest to prawda. Istnieje wiele zarzutów ze strony środowiska fit (zwłaszcza internetowego), jakoby gluten zawarty w makaronie był dla nas szkodliwy. Póki co teoria ta nie została w żaden sposób udowodniona i obawiać się glutenu powinni tylko ludzie uczuleni i cierpiący na celiakię. Tymczasem osoby zdrowe mogą jeść makaron bez wyrzutów sumienia i strachu. Dla odchudzających się polecamy makaron razowy, który łatwiej się trawi (posiada dużą zawartość błonnika) oraz nie powoduje niepotrzebnych skoków insuliny.

Jak wybrać składniki do dietetycznego obiadu z makaronem

Na dietetyczny obiad powinien przede wszystkim składać się makaron razowy . Zrezygnujmy z gotowych sosów kupowanych w sklepach (są często dosładzane, wysokokaloryczne i po prostu niezdrowe). Lepiej przygotujmy sos samodzielnie. Do tego celu najczęściej wystarczy nam kilka pomidorów świeżych albo tych z puszki, odrobina przypraw i ziół.

Miłośnicy sera żółtego mogą go zastąpić płatkami drożdżowymi, które nadają potrawie serowy posmak. Do tego dobierzmy trochę warzyw – świeżych, mrożonych lub nawet tych z puszki, aby ograniczyć czas gotowania. Taki szybki obiad z makaronem może zawierać w sobie na przykład fasolę lub ciecierzycę z puszki albo szpinak mrożony i garść pestek słonecznika. Możliwości jest mnóstwo.

Zobacz film: Pasta fresca - domowy makaron. Źródło Dzień Dobry TVN

Pomysł na obiad z makaronem

Składniki na szybki obiad z makaronem (dla 2 osób):

· makaron zwykły lub razowy (tagliatelle),

· opakowanie szpinaku mrożonego,

· pestki słonecznika,

· pestki dyni,

· ser feta (ilość wedle upodobań, ale minimum 150 g),

· oliwa z oliwek,

· sól, pieprz.

Przepis na szybki obiad z makaronem:

1. Wrzuć makaron do gotującej się i osolonej wody. Makaron gotujemy tak, żeby był lekko twardy, czyli al dente . Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ tagliatelle ma większą niż inne rodzaje makaronów skłonność do sklejania się.

2. Podczas gotowania makaronu upraż na suchej patelni słonecznik i pestki dyni. Uprażone odłóż na bok, żeby ostygły.

3. Na skropionej oliwą patelni rozpuść mrożony szpinak. Kiedy będzie już ciepły, dopraw go solą i pieprzem. Kiedy szpinak będzie już usmażony, dodaj do niego słonecznik i pestki dyni.

4. Ugotowany makaron wymieszaj na patelni ze szpinakiem. Smaż chwilę, aż składniki porządnie się wymieszają, a makaron będzie gorący.

5. Po wyłączeniu ognia, dodaj ser feta i wymieszaj, aż cały się rozpuści.

Pomysł na fit obiad z makaronem

Składniki na fit obiad z makaronem (dla 2 osób ):

· makaron razowy (penne lub farfalle),

· 2 puszki pomidorów krojonych,

· puszka cieciorki,

· 1 cukinia,

· sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przepis na fit obiad z makaronem:

1. Wrzuć makaron do gotującej się i osolonej wody. Gotuj tak długo, by był al dente .

2. Pokrój cukinię w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą.

3. Dodaj pomidory i opłukaną w durszlaku cieciorkę.

4. Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość duś około 15 minut pod przykryciem.

5. Sos wymieszaj z makaronem. Danie możesz podawać przybrane listkiem bazylii.

Pomysł na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem

Składniki na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem (dla 2 osób):

· makaron razowy (penne lub farfalle),

· dwie piersi z kurczaka,

· 400 g pieczarek,

· oliwa z oliwek,

· 1 cukinia,

· 1 papryka,

· 15 świeżych pomidorków koktajlowych,

· płatki drożdżowe,

· sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano.

Przepis na zdrowy obiad z makaronem i kurczakiem:

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

2. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, następnie pieczarki.

3. Dodaj do kurczaka pokrojoną drobno paprykę i cukinię. Po dodaniu wszystkich przypraw duś 10 minut pod przykryciem.

4. W tym czasie wysmaruj brytfannę oliwą z oliwek.

5. Makaron wymieszaj z otrzymanym sosem i przełóż do brytfanny.

6. Na wierzch wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe i przykryj całość cienką warstwą płatków drożdżowych.

7. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 40 minut.

Zobacz film: Bazyliowy makaron z sosem Carbonara. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości